пʼятниця, 08 липня 2011 18:27

Перед днем народження Янукович зібрав півтисячі журналістів
19

Фото: Фото: Наталія Чубенко

У п'ятницю вранці біля "Українського дому" в Києві збирається близько 1,5 тисячі людей. Тут має розпочатися прес-конференція президента Віктора Януковича, на яку акредитувалися 440 журналістів. В руках тримають прапори та парасольки із символікою Партії регіонів. Розгортають плакати із написами: "Український народ разом з президентом", "Янукович - наш президент", "За народ, за президента".

Підхід до будівлі огороджено металевими парканами, за якими стоять міліціонери. Пропускають тільки журналістів та людей, що працюють у будинках поруч.

- Виконуємо інструкцію, - пояснює працівник Держохорони.

Неподалік стоять депутати-"регіонали" Віктор Корж та Максим Луцький. Тихо перемовляються.

- Хочу хоч раз його на живо побачити, - каже Людмила з Житомира. - А то раніше ніяк не виходило. То робота, то діти – не до того було.

Всередині "Українського дому" охорона перевіряє речі журналістів. Фотокореспондентів просять показувати всі об'єктиви.

- Велике прохання вимкнути мобільні телефони, - говорить у мікрофон один із модераторів. - Кому треба зателефонувати – вийдіть до прес-центру.

Журналісти розсаджуються по місцях в холі. Передають один одному листок, де записують своє прізвище та видання. В такій послідовності мають задавати запитання. Об 11.00 до зали заходить Янукович.

- Без здійснення реформ країна далі жити в такому стані не може, - виголошує президент у вступному слові. - Я сьогодні співчуваю людям у деяких випадках, де ми маємо втрати. Є незручності, але без цього у нас не буде майбутнього. Я дуже часто зустрічаюся з людьми у різних місцях. Я кажу, що ці реформи спрямовані на покращення життя. Перш за все, для тих людей, хто свою справу в житті вже зробив, для нас, нашого покоління, для пенсіонерів.

Учасник руху "Стоп цензурі!" запитує, кому належить тенісний корт, ангар, яхт-клуб, басейн, клубний будинок на території "Межигір'я", де мешкає президент. Той радить пошукати цих господарів, які інколи приїжджають в Україну.

- А в гості, як кожна людина, запрошую тільки тих, кого бажаю, - відмахується. - Для кожної людини дім – це те святе, до якого не хотілося б, щоб хтось торкався будь-якими руками. Я такий, як і всі. Я також жива людина. Ви не знайдете президента, хто б запрошував до себе в спальню. І навіть у вас вистачило на ваше свято образити вашу колегу.

Питає свого прес-секретаря Дарку Чепак, чи вийшла вона із "Стоп цензурі!". Та відказує, що її виключили. Янукович сміється.

Розказує про суд над екс-прем'єром Юлією Тимошенко:

- Вона захищається так, як вважає за потрібне. Я їй в цьому не заважаю. Вона є, мабуть, не тільки в історії України, але й інших держав. У цьому плані вона стала зіркою. Її весь час показують. Я взагалі не бажаю їй зла. Все що вона має - це її питання. Сама краще знає, де і в чому винна. Я намагаюся не втручатися у ці процеси. Я жодного разу не принизив та не образив Тимошенко. Я ніколи собі цього не дозволяв як людина, як чоловік і президент. Я запитував своїх консультантів, чи є порушення у розгляді справи. Вони мені відповідають, що на сьогоднішній день таких порушень немає. Закон порушує тільки Тимошенко, адвокатами та депутатами, що присутні у залі та перешкоджають судовій процедурі. Суддю (Родіона Кірєєва – Gazeta.ua) більше звинувачують у нерішучості при застосуванні законів. З моральної точки зору, ніхто не давав права його, як людину, ображати. Раніше я бачив одного Кірєєва, зараз – іншого. Він трошки адаптувався до цього процесу. І Юлія Володимирівна вже спокійніше себе поводила.

Обіцяє, що "Газпром" не зіллється із "Нафтогазом". Запевняє, що у разі необхідності він готовий провести переговори із російським прем'єром Володимиром Путіним по газовому питанню, якщо Микола Азаров не зможе. Той проходить курс лікування під час відпустки.

Януковича запитують про нещодавній інцидент у луганському ресторані, коли депутат Луганської міської ради, син нардепа Роман Ландік побив дівчину, що було зафіксовано на відео.

- Я вчора вранці мав розмову з генпрокурором. Справа буде розслідувана, як належить, за законом, - відказує він. - Ганьба цьому мужику, який підняв руку на жінку.

Слово знову бере "Стоп цензурі!".

Журналістка цікавиться у глави держави, чи не міг би він вплинути на свого сина-нардепа, який голосує чужими картками, порушуючи Конституцію.

- У вас є діти чи ні? - насуплюється він.

- Ні, - тихо відповідає журналістка.

- Я бажаю, щоб у вас було багато дітей. Коли ви станете матір'ю, ви зрозумієте, що таке дитина. Коли чіпають дітей – це зовсім інше. Я вас запевняю: мені не соромно за моїх дітей та онуків. Я хочу, щоб ваші діти були не гірші, ніж мої, і щоб вони були щасливі. Коли дітей втягують у той бруд, у який ви намагаєтесь втягнути моїх дітей, мою сім'ю. Ви ще зачепіть онуків. Старшому 11 років. Давайте, поганяйтеся ще за ним.

Прес-конференція триває дві години. Наостанок президента питають, що б він хотів отримати в подарунок на день народження, яке буде завтра:

- Для мене найбільший подарунок – це спокій в країні, єдина держава та надії людей на майбутнє, пов'язані із розвитком нашої держави. Ще один найбільший подарунок – можливість зустрітися із сім'єю. Крім того, що в мене завтра день народження, післязавтра – у мого старшого сина, а через тиждень – у молодшого. Оцей тиждень я буду насолоджуватися тим, що матиму можливість побачити їх, онуків, невісток. Можливо, свати приїдуть.

Президент виходить на вулицю, йде до прихильників. Піднімає руки догори, всміхається.

- Вікторе Федоровичу, ми з вами! - кричать жінки.

Зараз ви читаєте новину «Перед днем народження Янукович зібрав півтисячі журналістів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути