четвер, 12 березня 2015 15:51

Пеклушенко був психологічно слабким - Чорновіл

Пеклушенко був психологічно слабким - Чорновіл
УНІАН

Загиблий екс-губернатр Запорізької області Олександр Пеклушенко опинився "поза бортом" старої системи.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав екс-нардеп Тарас Чорновіл.

Колишній парламентар припускає, що на загиблого чекав черговий виток кримінальних справ.

"Пригадую жорсткі події в Запоріжжі, побиття людей під обладміністрацією. Коли він там сидів і фактично частково під його керівництвом це все відбулося. Я Пеклушенкові кілька разів дзвонив і писав: "Чоловіче, ти що не бачиш. Вже все. Розв'язка наближається. Та кинь все. Вийди, скажи, що складаєш повноваження"".

Крім того, Чорновіл вважає, що на екс-губернатора міг бути економічний компромат. "Зараз пішов тренд робити простіше звинувачення у подіях, пов'язаних з січнем-лютим минулого року. Але думаю, що це тільки зачіпка, з якої все починається. А далі - приватизаційні моменти, управління економікою. Давайте не забувати знамениті запорізькі мости. Напевне, він знав чого боятися. Ще раніше, коли він не був губернатором, по "прихватизації" кооперативів були дуже серйозні питання", - зауважив екс-нардеп.

За словами колишнього парламентаря, Пеклушенко був психологічно слабкою людиною. "Він був схильний до паніки... Він пов'язував все з якимось дрібничками, на які дуже розраховував. Що йому хтось зверху забезпечить подальше проходження кар'єри. Головне - добре і правильно виконувати всі вимоги і накази. Малопомітна деталь, але яка про щось говорить. Всі, хто був нардепами, знають, що нам регулярно присилали вітання від перших осіб держави у вкладених карточках - від Кучми, Ющенка, Януковича, прем'єрів. Воно все валяється, доки не піде на макулатуру. А в Пеклушенка (ще не губернатора) в його робочому кабінеті в Запоріжжі на стінах в рамочках висіли вітання з усіх нагод. Це говорить про те, що людина була дуже залежною психологічно, дуже несамостійна і десь дуже інфантильна", - пояснив Чорновіл.

Обговорюючи версію самогубства, екс-нардеп сказав: "Хто покінчує зі своїм життям? Люди, які мають дуже різні для цього мотиви, але зі спільним - дуже демонстративною, але неглибокою релігійністю. Для християнина самогубство - це найстрашніший варіант, про нього і думати не можна. А ті люди, якраз, які покінчили життя самогубством, були психологічно дуже слабкими особистостями. Всі вони були викинуті старою системою, на яку працювали достатньо віддано і їх залишили, по суті, поза бортом. Вони навіть не мали толком з чим утікати в ту ж саму Росію. У Пеклушенка був бізнес, пов'язаний з кооперативами, переприватизований десять разів, який не піднімеш і звідти ресурси швидко не виведеш. А там ніхто з розпростертими обіймами не чекає, тому що Росії вони всі абсолютно не потрібні".

На думку Чорновола, у випадку з екс-губернатором спрацював й інший фактор - можливі судові справи та загроза опинитися в тюрмі: "Відсутність реальної підтримки та захисту від своєї рідної партії. Ситуація - коли перспектив немає жодних, а відповідати доведеться".

Екс-нардеп також зауважив, що в перший рік після Майдану нова влада "не займалась" постаттю загиблого.

"Якби могли до нього продемонструвати якісь претензії, він би заважав, то його б добре тероризували у перший рік... У нього дуже мало було контактів з людьми нової влади. Він був відсторонений та ідеологічно задогматизований, дуже відданий "регіонал"", - сказав Чорновіл.

Нагадаємо, що 12 березня у Запорізькій області знайшли мертвим колишнього главу Запорізької ОДА Олександра Пеклушенка з вогнепальним пораненням у шию. У МВС факт загибелі екс-губернатора підтвердили. Розглядається версія самогубства.  

Зараз ви читаєте новину «Пеклушенко був психологічно слабким - Чорновіл». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути