пʼятниця, 02 жовтня 2020 14:43

Партія Зеленського цьогоріч не подала жодного звіту про гроші

Партія Зеленського цьогоріч не подала жодного звіту про гроші
Напередодні місцевих виборів громадяни не матимуть змоги дізнатися реальні джерела фінансування партій, кажуть активісти. Фото: president.gov.ua

Жодна з представлених у Верховній Раді партій не подала до Національного агентства з питань запобігання корупції фінансового звіту за ІІ квартал цього року. Про це повідомляє рух "Чесно".

А партія "Слуга народу" цьогоріч узагалі не подавала фінансових звітів.

Звіти за І квартал мали бути подані партіями та оприлюднені ще у травні, а за ІІ – у серпні.

За І квартал звіти подали 67% політсил, тоді як за ІІ – 45%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Слуга" Дубінський на замовлення соратників Януковича писав фейки про Майдан

Формально партії нічого не порушують, адже у березні парламент ухвалив зміни до законодавства, спрямовані на боротьбу з наслідками поширення коронавірусу. Окрім іншого, партіям дозволили подавати звіти впродовж 40 днів після офіційного завершення карантину. Оскільки Кабмін системно продовжує карантин, неможливо передбачити, коли політсили подадуть свої фінзвіти.

Востаннє уряд продовжив карантин до 31 жовтня. Подальше його продовження відстрочить і крайню дату подання звітів. Тож, найімовірніше, терміни подання звітів змістяться на 2021 рік.

Напередодні місцевих виборів громадяни не матимуть змоги дізнатися реальні джерела фінансування партій, оскільки, скоріш за все, у проміжних фінансових звітах виборчих фондів ми побачимо лише суми переказів з партійного рахунку на виборчий, констатують у "Чесно".

Раніше активісти повідомляли: звіти про 2 кампанії 2019 року показали - вибори виграють завдяки коштам, заведених переважно через підставних донорів. А політсили не несуть за це ані юридичної, ані електоральної відповідальності. Настання останньої можливе у тому разі, якщо виборці вчасно отримують інформацію про партійних донорів. Під "вчасно" мається на увазі до дня голосування, а не після нього.

НАЗК перерахувало партіям 70,87 млн грн за ІІ квартал цього року. Найбільше отримала "Слуга народу" - 35,14 млн. ОПЗЖ - 10,63 млн, "Батьківщина" - 6,7 млн, "Європейська солідарність" - 6,6 млн, "Голос" - 4,75 млн.

Зараз ви читаєте новину «Партія Зеленського цьогоріч не подала жодного звіту про гроші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути