середа, 12 вересня 2012 00:08

Спецтема: Боротьба за "мову"

"Партія влада сама вступила з "мовним" законом у багнюку" - Тягнибок

"Партія влада сама вступила з "мовним" законом у багнюку" - Тягнибок
Опозиція скасує "нікчемний мовний закон" - Тягнибок. Фото: ukranews.com

Олег Тягнибок в ефірі 5 каналу розповів, що опозиція робитиме після виборів з "нікчемним" законом про мови.

"Насправді, ще за часів Кучми та Кравчука мовне питання дуже активно обговорювалося, але ніхто не ризикнув приймати подібний закон, як теперішня влада. Фактично, це робилося з кількох причин. По-перше треба було угодити московським господарям . Тоді мав приїхати Путін і він таки приїхав і теперішня влада на чолі з президентом хотіла йому на такій тарілці із золотеньким окрайчиком представити цей закон про фактично знищення української мови. Цього не вдалося зробити саме через події під Українським домом", - переконаний Тягнибок.

Він додав: "Вже пізніше влада, вступаючи у виборчу кампанію, зацікавлена була показати своїм виборцям, що вона, мовляв, виконує свої виборчі обіцянки. Саме тим і пояснюється цей весь парад регіональних рішень обласних та міських рад східної та південної України стосовно регіональної мови російської".

Лідер ВО "Свобода" нагадав, що влада прийняла "мовний" закон із системними порушеннями. Зокрема, неправильно переклала назву Європейської хартії із захисту регіональних та міноритарних мов, яку було покладено в основу закону.

"І зараз партія влада вступила з цим законом у багнюку", - переконаний політик.

Тягнибок зокрема наголосив, що тепер в областях виникають труднощі з тим, що і кримські татари в АРК, і угорці на Закарпатті у місцевих владах говорять своїми мовами.

"Люди, які є недругами України, користуються слабкістю влади, підігруванням Кремлю, грою на національних почуттях і намагаються чим далі, тим більше захоплювати певні території, певні впливи в Україні", - підкреслив він.

Тягнибок запевнив, що "Свобода" домовилася з партнерами по опозиції про те, що коли вони потраплять до парламенту та сформують там більшість, "мовний" закон буде з перших, які вони скасують.

"Серед першочергових законів буде - відхилити цей закон про мови як юридично нікчемний, відповідно всі ці рішення місцевих рад будуть так само визнані нелегітимними. І  ухвалити свій законопроект про захист української мови і раз і назавжди поставити крапку у мовному питанні", - пояснив лідер ВО "Свободи".

Зараз ви читаєте новину «"Партія влада сама вступила з "мовним" законом у багнюку" - Тягнибок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

157

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути