понеділок, 05 грудня 2011 16:47

Партія Путіна зазнала моральної поразки - експерт

Партія Путіна зазнала моральної поразки - експерт

Результати виборів засвідчують моральну поразку партії Путіна, вважає російський аналітик Леонід Радзіховський: "Було від початку відомо, за всіма соціологічними опитуваннями, що "Єдина Росія" отримає 52%-53%. Те, що вони не наберуть конституційної більшості, було давно відомо, і ніхто цьому не здивувався. Як наслідок, вони дістали не 52%, а 49,7%. Здавалося б, різниця мізерна, не варто й згадувати. Але психологічно вона дуже суттєва. 50% - це рівно половина, символічна цифра. Вони не дотягнули до неї, або ж їм наказали не дотягнути. Цікаво, чому вони не дотягнули. Адже там, де є 49,7%, натягнути ще три десяті для російського ЦВК — не питання. Ось я не маю відповіді на це питання, чому комісія не захотіла дотягнути їм ці нещасні частки відсотка. Вона явно дістала вказівку цього не робити. А вказівку міг дати лише особисто Володимир Путін."

Головна причина низького відсотку "Єдиної Росії", на думку Радзіховського, є втома росіян від режиму Путіна-Медведєва: "Вони керують ось уже десять років і всім уже страшенно набридли. Про це свідчить і вкрай низька явка на дільницях — люди просто зморені цією владою. Те, що Медведєв очолював список "Єдиної Росії" — просто символ. Зрозуміло, що він не претендуватиме на місце в парламенті. Після обрання Путіна президентом Медведєв точно стане прем'єр-міністром. Але як довго він ним пробуде, питання риторичне. Бо ж він не лише жодної популярності не має, з нього всі просто збиткуються. Це відверто слабка людина, що займала не своє місце. Абсолютно несамостійна фігура, яка ніколи не мала і не проводила власної політики."

На питання, чи може змінитись позиція Росії щодо України після виборів цього та наступного року, Радзіховський підкреслив, що позиція Росії щодо України — це політика Путіна, і вона залишиться такою й після президентських виборів: "Гадаю, ця політика може взагалі дуже сильно змінитися, але це не означає, що вона зміниться, бо зміниться президент. Які саме будуть зміни, зараз ще рано говорити. Ясна річ, оскільки російське суспільство втомилось і від "Єдиної Росії", і від Путіна, ніяких змін не бачить. І з цим треба терміново щось робити. Якщо Путін хоче якось реагувати на падіння рейтингу, йому треба пропонувати якісь нові ідеї. Такою може стати посилення намагання об'єднати навколо Росії колишні радянські країни в якесь нове утворення або союз. Тоді Україна опиниться під посиленою увагою Росії. Чи пряником вас приваблювати, чи батогом, я не знаю. Але те, що Євразійський союз чи щось подібне буде чи не найголовнішим напрямком російської політики, це точно. Коли людям нема чого сказати всередині країни, то потрібно пропонувати якісь зміни на зовнішніх кордонах. Використовувати гасла "розширення", "відновлення" тощо, - ніхто не знає, що це означає, але звучить привабливо для російського виборця. А, враховуючи високий градус расизму та ксенофобії в російському суспільстві, до цього об'єднання, ясна річ, штовхатимуть не Таджикистан або Узбекистан, а саме Україну і Білорусь, мотивуючи це якоюсь "слов'янською єдністю".

Нагадаємо, за підсумками обробки 95,71% протоколів виборчих комісій у Росії на виборах в Державну думу партія "Єдина Росія" набрала 49,54% голосів виборців. Про це повідомив голова Центральної виборчої комісії Володимир Чуров. За КПРФ проголосували 19,16% виборців, "Справедлива Росія" набрала 13,22%, ЛДПР - 11,66%, "Яблуко" - 3,30%, "Патріоти Росії" - 0,97%, "Правоє дєло" — 0,59%.

Таким чином до парламенту проходять чотири партії: "Єдина Росія", КПРФ, "Справедлива Росія" і ЛДПР. У Росії існує 7%-ий прохідний бар'єр. "Єдина Росія" отримає в Держдумі 238 мандатів, КПРФ - 92, "Справедлива Росія" - 64, ЛДПР - 56, повідомив Чуров. Це означає, що правляча "Єдина Росія" втрачає конституційну більшість у Держдумі, яку мала за підсумками попередніх виборів. Явка на виборах в Держдуму склала 60,2%.

Зараз ви читаєте новину «Партія Путіна зазнала моральної поразки - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути