Ексклюзиви
четвер, 16 березня 2017 11:50

Парламент зробив перший крок щодо встановлення 75% квоти української мови на телебаченні - Вікторія Сюмар

Парламент зробив перший крок щодо встановлення 75% квоти української мови на телебаченні - Вікторія Сюмар
Голова Комітету ВР з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект "Про внесення змін до деяких законів України щодо мови аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації" № 5313 (серед авторів - В. Сюмар, М. Княжицький, М. Кадикало, І. Васюник) щодо 75% квоти української мови на телебаченні.

За це рішення проголосували 244 народних депутата.

Як зазначила перед голосуванням голова комітету ВР з питань свободи слова та інформаційної політики, заступник керівника фракції "Народний фронт" Вікторія Сюмар, сьогодні склалася вкрай невтішна ситуація з українською мовою на українському телебаченні.

Як зауважила парламентарій, згідно з моніторингом, деякі вітчизняні телеканали на 90-95% мовлять російською мовою.

"Нації вмирають не від інфаркту. Нації вмирають тоді, коли їм відбирає мову. І ця проблема актуальна навіть сьогодні на початку ХХІ століття", - сказала Ліна Костенко. Я скажу більше: на жаль, і після трьох років, після Революції гідності, і європейського курсу України, і через 25 років української незалежності українське телебачення, на жаль, залишається російськомовним", - наголосила голова комітету.

За її словами, за останні роки Верховна Рада вже зробила низку важливих кроків, щоб українське телебачення було україномовним, зокрема вивела російський інформпродукт з європейської квоти на телебаченні, заборонила російські серіали тощо. Тим не менш, на її думку, український парламент має зробити наступний крок, аби українське телебачення стало ще більше українським по суті, - ухвалити законопроект № 5313 щодо мінімальної 75% квоти української мови на телебаченні.

Вікторія Сюмар зауважила, що в цьому випадку коректніше говорити не про мінімально допустиму квоту для української мови на телебаченні - бо, безперечно, в Україні телебачення має бути україномовним - а навпаки, слід наголошувати на максимальній квоті для мов національних меншин, а саме 25 %.

Більше того, як повідомила Вікторія Сюмар, згідно із цим законопроектом кримськотатарська мова зараховується до квоти української мови, а у подальшому під час розгляду документу у другому читанні розроблять додаткові механізми для захисту кримськотатарської мови.

Крім того, голова профільного комітету зауважила, що законопроект № 5313 є перехідним і діятиме до тих пір, поки парламент не ухвалить закон про мови, зокрема державну мову в Україні, що наразі розробляється.

"Сьогодні цей перехідний етап передбачає цілу низку технологічних кроків, які дозволять нашим виробникам українського медіапродукту, насправді, не постраждати, а отримати преференції", - зазначила вона.

"Коли ми вводили квоту на українську пісню, всі казали, що це не працюватиме. Сьогодні це не просто працює в інтересах споживача, це розвиває українську культуру. Співаки, виконавці, студії звукозапису - всі говорять в один голос: ніколи не було такого попиту, ніколи не було таких черг, ніколи не було таких можливостей для розвитку української культури, як сьогодні. Цей закон створить ще більше відповідних умов", - наголосила Вікторія Сюмар.

Водночас заступник керівника фракції "Народний фронт" категорично відкинула закиди опонентів цього законопроекту, переважно з "Опозиційного блоку", що він сьогодні невчасний та недоречний.

"Чомусь за часів Януковича вчасно і доречно було призначати на посаду міністра оборони - росіянина, який знищував українську армію і підривав обороноздатність України, відкриваючи двері російському агресору в своїй країні. Невчасно і недоречно вам було 25 років будувати сильну українську державу! Сьогодні дуже вчасно і доречно бачити Україну трошки більше, ніж інтереси своїх партійних босів і фінансистів, і інтереси держави, яка розв'язала проти України війну. Сьогодні невчасно з цієї високої трибуни лобіювати російські інтереси, бо російська мова на телебаченні — це інтереси Росії!", - обурилася народний депутат.

Зараз ви читаєте новину «Парламент зробив перший крок щодо встановлення 75% квоти української мови на телебаченні - Вікторія Сюмар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути