понеділок, 08 жовтня 2012 10:48

Спецтема: Тимошенко — за ґратами

ПАРЄ ще подумає, чи визнавати Тимошенко та Луценка політв'язнями

ПАРЄ ще подумає, чи визнавати Тимошенко та Луценка політв'язнями
Майліс Репс каже, що можливо знадобиться кілька років для того, щоб визначити статус Тимошенко та Луценка. Фото: vlasti.net

Розгляд питання про визнання політв'язнями Юлії Тимошенко і Юрія Луценка може розглядатися від 6 місяців до 2-3 років.

Про це заявила співдоповідачка ПАРЄ по Україні Майліс Репс в інтерв'ю газеті Комерсант-Україна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ПАРЄ чекають, коли Тимошенко відпустять по амністії

"Ми сьогодні не називаємо політичними в'язнями ні Тимошенко, ні Луценка, ми говоримо про політично мотивовані обвинувачення", - заявила вона перед цим відзначивши вибірковість правосуддя щодо обох опозиціонерів.

При цьому, відповідаючи на запитання, про те, що її описання справ Тимошенко й Луценка збігається з визначенням терміна "політичний в'язень" у резолюції ПАРЄ, вона відповіла: "Так, у точності".

"Ми відповідно до прийнятого в ПАРЄ рішення повинні дуже чітко проаналізувати ситуацію у світлі цієї резолюції. Ми не хочемо приймати чисто політичне рішення, нам потрібний також юридичний аналіз", - пояснила вона.

"Я згодна, рішення ПАРЄ може відкрити нову сторінку в цій історії, але дотепер всі, у тому числі Amnesty International - організація, що визначає список "в'язнів совісті",- з обережністю підходили до даного випадку", - відзначила Репс.

"Тепер юридичному комітету ПАРЄ потрібно провести аналіз тих країн, щодо яких раніше висувалися підозри в наявності політичних в'язнів,- це Азербайджан, Вірменія, Україна, Росія", - заявила Репс.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Єфремов розповів про блакитну мрію своєї партії бачити Тимошенко приниженою - "бютівець"

"Комітет мусить провести слухання й вивчити позицію експертів, запрошених з ряду країн - Німеччини, Великобританії, США, а також представника ЕСПЧ. Проаналізувавши їхню думку, позицію Amnesty International, комітет прийме рішення", - розповіла вона.

"У нас два шляхи. Якщо ми говоримо про підготовку спеціальної резолюції ПАСІ, то це від двох до трьох років. Якщо ж мова буде йти про слухання в юридичному комітеті, то ми попораємося за півроку. Але на сьогодні незрозуміло, до якого висновку ми дійдемо й чи дійдемо взагалі", - відзначила вона.

"Ситуація має прояснитися протягом місяця-двох. У середині листопада, а потім на початку грудня в нас будуть зустрічі в Парижі, і якщо там з'ясується, що в комітету немає інтересу йти далі,- що ж, залишиться визнати поразку. Хоча на даний момент у комітеті є домовленість про те, що цю роботу треба проробити", - додала вона.

Зараз ви читаєте новину «ПАРЄ ще подумає, чи визнавати Тимошенко та Луценка політв'язнями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

26

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути