Ексклюзиви
четвер, 26 січня 2012 20:24

ПАРЄ озвучила вимоги і оголосила ультиматум Януковичу

ПАРЄ озвучила вимоги і оголосила ультиматум Януковичу

Парламентська асамблея Ради Європи прийняла резолюцію "Функціонування демократичних інститутів в Україні".

"Дорога до демократії – дуже слизька, можна скотитися в канаву. Тим, хто нею йде, потрібна допомога друзів. Ми і є такими друзями, - заявила доповідач Моніторингового комітету по Україні Майліс Репс, відкриваючи у ПАРЄ дискусію з питання "Функціонування демократичних інститутів Україні". - Нам кажуть, що ситуація покращується, відбуваються позитивні зміни. Але це все слова – ніяких дій. І це стосується не лише нинішнього уряду, а й колишнього".

В ухваленому ПАРЄ документі надзвичайно критично оцінено функціонування в Україні судової системи, прокуратури, наголошено на недоліки низки законів і на потребі швидких і конкретних реформ.

"Україна не виглядає гарним учнем в нашій школі демократії - швидше пацієнтом у лікарні... Я не прагну тут вчити наших українських колег, але хотіла б нагадати - Україна проголошує європейські устремління. Тому нам треба бачити реформи", - зауважила француженка Бернадетт Борзе, яка виступала від групи соціалістів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Наша Україна" назвала владу Януковича гальмом євроінтеграції

"Наступного разу ми не будемо уникати жорстких кроків щодо України", - натякнув на останній пункт резолюції представник Єврпейської народної партії Пітер Омтцігт з Нідерландів.

У документі ПАРЄ зажадала негайно надати медичну допомогу Юлії Тимошенко – за потреби за межами колонії, де вона відбуває покарання, безвідкладно випустити із СІЗО Юрія Луценка та колишнього в.о. міністра оборони Валерія Іващенка. Також Асамблея просить Януковича розглянути всі наявні в нього можливості щодо звільнення опозиційних лідерів загалом та їхньої участі у наступних парламентських виборах.

Крім цього, ПАРЄ вимагає змінити у Кримінальному кодексі статті 364 (зловживання посадовими повноваженнями) і 365 (перевищення посадових повноважень). На думку Страсбурга, вони дозволяють постфактум криміналізувати політичні рішення. Асамбея рекомендує також змінити процедуру призначення суддів, оскільки нинішня підриває незалежність судової системи. Вона закликає владу скасувати або принаймні значно скоротити 5-річний випробувальний термін для суддів. ПАРЄ вимагає також, аби в новому Кримінально-процесуальному кодексі було чітко виписано процедуру розгляду законності та тривалості тримання під вартою, а також було забезпечено рівність між захистом і обвинуваченням. Страсбург наголошує на потребі ухвалення Виборчого кодексу та вилучення із закону про вибори народних депутатів положення, яке забороняє брати участь у виборах ззасудженим незалежно від того, за які злочини їх було покарано.

Завершується резолюція так: "Асамблея вважає що втілення її рекомендацій, і особливо тих, що стосуються кримінального переслідування членів колишнього уряду, буде сигналом відданості влади нормам і цінностям Ради Європи . Відповідно, невиконання їх протягом розумного проміжку часу підняло б серйозні питання щодо відданості керівництва України принципам демократії та верховенства права, що привело б до належної відповіді з боку Асамблеї. Тому Асамблея просить Комітет міністрів пильно стежити за ситуацією і пропонувати подальші дії, які могла б вжити Асамблея відповідно до вимог ситуації, включаючи можливий розгляд питання застосування санкцій у разі, якщо вимоги Асамблеї не буде виконано".

Зараз ви читаєте новину «ПАРЄ озвучила вимоги і оголосила ультиматум Януковичу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

43

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути