Ексклюзиви
пʼятниця, 14 червня 2019 15:32

Пам'ять про Майдан розвіюється. Зведення меморіалу – історична необхідність - Пошивайло

Автор: Сергій Старостенко
  Серед українців пам'ять про Майдан розвіюється дуже швидко, каже директор музею Революції гідностіІгор Пошивайло
Серед українців пам'ять про Майдан розвіюється дуже швидко, каже директор музею Революції гідностіІгор Пошивайло

Пік захоплення Майданом в Європі й Америці тривав не більше року. Після початку війни на Донбасі для заходу стало зрозуміло, що пріоритети змінилися. З іншого боку, інформаційна війна стала ще активнішою, і тому всі наші спроби якимось чином більше говорити світові про Майдан і загрози з боку Росії не мали такого впливу як російська пропаганда.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів директор музею Революції гідності Ігор Пошивайло.

За його словами, навіть серед українців пам'ять про Майдан розвіюється. Тому зведення меморіалу Героям Небесної Сотні – історична необхідність. Втім роботи гальмуються державним апаратом, а в умовах турбулентності, в яку Україна увійшла після виборів, гальмування початку робіт з побудови виглядає як загроза ревізії Майдану.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кремль розробив три сценарії повернення України

"Ми минулого грудня замовили соціологічне дослідження і побачили, наскільки за 5 років розвіюється пам'ять про Майдан навіть серед українців. Досі Майдан підтримують лише третина респондентів із понад 50 відсотків прихильників Майдану під час тодішніх подій. Трохи менше третини - проти. Навіть серед цих людей, які підтримують Майдан, понад чверть у ньому розчарувалася. Люди плутаються в передумовах, причинах і перебігу подій. Коли соціологи просили пригадати топ-10 облич Майдану, першими називали політиків, а Сергій Нігоян опинився лише на 10 місці.

Очевидно, що Україна перебуває у політичній турбулентності і дуже ослаблена. А Росія завжди користується нашою слабкістю. Не хотілося б думати, що прихід команди Зеленського є троянським конем. Але курс держави останніх 5 років - це не курс Порошенка, це курс Майдану. Зараз є загроза зміни цього курсу. Поки що команда нового президента ще не сформована і вочевидь не має чіткого розуміння подальших стосунків з РФ. Але уже навіть відсутність політичного досвіду у нового керівництва є загрозою, що Кремль змушуватиме нас іти на поступки, тиснучи на економіку, домагаючись капітуляції. Тому є загроза, що цей можливий троянський кінь готує для України контреволюцію..

Громадянське суспільство на Майдані феноменально організувалося по горизонталі, але, на жаль, не по вертикалі. На сьогодні воно не може представити єдину політичну силу, яка об'єднала б навколо себе прогресивну частину українців і взяла на себе відповідальність втілити вимоги Майдану в життя. Такої сили, на жаль, ще не видно", - зазначив Ігор Пошивайло.

Інтерв'ю з Ігорем Пошивайлом читайте у свіжому номері журналу "Країна".

У січні цьогоріч голова Служби зовнішньої розвідки Єгор Божок заявив, що перед російськими спецслужбами стоїть завдання "закрыть украинский вопрос" 2019 року. Тобто повернути Україну в орбіту впливу Російської Федерації. Для цього Кремль розробив три сценарії. Перший – реванш проросійських сил на виборах. Другий – внутрішня дестабілізація. Так званий контрольований хаос, щоб змусити Україну прийняти умови Кремля. Третій – військова операція. Наголосив, що ймовірність другого і третього сценаріїв – висока.

Зараз ви читаєте новину «Пам'ять про Майдан розвіюється. Зведення меморіалу – історична необхідність - Пошивайло». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути