вівторок, 28 листопада 2017 19:28

Останні дані соцопитувань щодо виборів не підтверджують результати Центру Разумкова

Кілька українських соціологічних і медійних організацій – Інститут аналізу та прогнозування (ІАП), компанія Социопрогноз, інформаційний центр Київський прес-клуб і платформа Медиахаб – провели один з найбільших в країні опитувань громадської думки. Його результати значно відрізняються від даних, опублікованих раніше 4 іншими соцслужбами, серед яких відомий своєю співпрацею з владою Центр Разумкова.

 

Дослідження проводилося в рамках проекту "Територія реформ. Кризовий моніторинг". Зокрема, соціологи цікавилися електоральними настроями громадян країни. Результати опитування були представлені 28 листопада у прес-центрі Національної спілки журналістів України, повідомляє news.bigmir.net.

В цілому, електоральні орієнтації громадян України виглядають так – понад 39,2% громадян України висловилися за дострокові парламентські вибори, при цьому 24,4% не бачать в них потреби, а 36,4% не змогли визначитися зі своєю позицією з цього питання.

Також стало відомо, що, якщо б вибори до Верховної Ради України відбулися найближчим часом, 69,8% населення неодмінно взяли б у них участь, 26,9% не голосували б, а 3,3% так і не вирішили для себе, чи підуть вони на вибори.

 

На запитання "За кого б ви голосували, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?" респонденти з 24 областей України та Києва відповіли наступним чином:

Як видно, у трійку лідерів, яким симпатизує українське населення увійшли "Батьківщина" Юлії Тимошенко, "Солідарність" Юрія Луценка і партія "За життя" Вадима Рабиновича. У той час, як раніше оприлюдненого опитування, проведене за участю Центру Разумкова, віддав першість лідерам БПП, "Батьківщини" і "Опозиційного блоку".

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Соціологи назвали кількість громадян, які вважають себе українцями

Згідно з останніми дослідженнями, "Опозиційний блок" продовжує стрімко втрачати підтримку електорату. Деякі експерти бачать причину в ряді спільних голосувань у парламенті цієї опозиційної сили з провладними фракціями, що не схвалюється її електоратом.

Крім іншого, завдяки опитуванню громадської думки вдалося простежити тенденцію до зміни і партійних електоральних симпатій українців у порівнянні з попереднім подібним соцдослідженням, проведених іншими організаціями. На відміну від результатів, наданих Центром Разумкова, дані про електоральні симпатії українців від Інституту аналізу та прогнозування в цілому збігаються з результатами інших соціологічних служб, таких як SOCIS і Демократичні ініціативи – відмінності складають не більше 1-1,5%.

Соцопитування проводилося з 14 по 24 вересня 2017 року методом індивідуального інтерв'ю "тет-а-тет" з респондентами за місцем проживання в 24 областях України (за винятком тимчасово непідконтрольних територій) та в Києві. Було опитано 2008 респондентів. Стандартне відхилення становить 1,36–2,24% при 95% достовірності.

Зараз ви читаєте новину «Останні дані соцопитувань щодо виборів не підтверджують результати Центру Разумкова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути