вівторок, 16 вересня 2014 16:44

"Особливий статус" Донбасу є тяжкою ціною за модернізацію України - Грицак

"Особливий статус" Донбасу є тяжкою ціною за модернізацію України - Грицак
УНІАН

Підтримані Верховною Радою президентські закони про особливий статус Луганської і Донецької області та про амністію є непопулярною ціною за модернізацію України на противагу Росії.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав історик Ярослав Грицак.

"Я припускаю, що логіка президента є наступною. Україна потребує змін, потребує модернізації. Зміни і модернізацію важко робити під час війни. Війну треба припинити. Тому немає такої ціни, яку не можна зараз заплатити за швидку модернізацію країни. Я надіюсь, що це ціна. Розумію, що ціна тяжка, непопулярна. Це навіть може відобразитись на рейтингу Порошенка і його партії. Але, я боюся,  вона - неминуча", - зауважив Грицак.

За словами науковця, зараз головна стратегія президента Росії Володимира Путіна - це "тримати" Україну як слабку державу.

Водночас, за словами Грицака, зараз ніхто не може спрогнозувати, як буде діяти російський президент далі. "І ніхто не може сказати, чи це перемога чи поразка", - назвав теперішню ситуацію на Донбасі історик.

"Ніхто цього не знає. Навіть Путін. Тому що він дуже часто імпровізує. Але при всіх імпровізаціях він має мету - зробити Україну політично слабкою, нежиттєздатною державою та економічно відсталою. І він це буде робити в різний спосіб - від підтримки режимів типу Януковича аж до прямого вторгнення і війни, як це сталося цього року", - пояснив Грицак.

"Путін нічого так не боїться, як сильну і модернізовану Україну. Тому що сильна і модернізована Україна - це є крах "русского мира" взагалі і "Новоросії" зокрема", - зазначив історик.

Нагадаємо, що сьогодні Верховна Рада у закритому режимі підтримала два президентські закони - "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей" і "Про недопущення переслідування і покарання осіб-учасників подій на території Донецької та Луганської областей". За перший документ проголосували 277 депутатів, за другий – 287.

Зараз ви читаєте новину «"Особливий статус" Донбасу є тяжкою ціною за модернізацію України - Грицак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути