пʼятниця, 22 лютого 2013 21:51

Оренда "Газпромом" української ГТС може задовольнити всі сторони - експерт

Оренда "Газпромом"  української ГТС може задовольнити всі сторони - експерт
Тарас Березовець Фото: gart.org.ua

Оренда української ГТС "Газпромом" може задовольнити всі сторони. Таку думку сьогодні на прес-конференції висловив політтехнолог Тарас Березовець.

Нагадаємо, сьогодні під час "Діалогу з країною" Віктора Януковича припустив, що українську газотранспортну систему можуть здати в оренду.

"Зазначивши, що підвищення цін на газ для населення не буде, президент оголосив дві не менш сенсаційні заяви. Перша з них, що Україна відкидає претензії "Газпрому" до України на 7 млрд дол., що ця сума виплачена не буде. А ми можемо це розглядати фактично як вихід до війни "Газпрому". Тому що до останнього не було оприлюднено офіційної точки зору",- зазначив експерт.

Друга заява, за його словами, стосується долі ГТС.

"Спочатку точилася дискусія продавати "Газпрому", чи не продавати. Сьогодні Янукович сказав, що продажу не буде, але буде, швидше за все, оренда. Це таке цікаве, тому що сусідня Білорусь була змушена продати свою ГТС. Розуміючи економічні проблеми "Газпрому" - "Газпром" втратив близько 30 млрд дол. тільки за останній рік - сьогодні навіть придбання ГТС України складає проблему для нього. Тому варіант з орендою швидше за все влаштує і українську, і російську сторони. Тому що Україна не буде нести достатньої великої кількості витрат щодо її утримання, а з іншого боку "Газпром" може оформити оредну довгострокову", - зауважив Березовець.

"Те, що українську ГТС потрібно все одно продавати, на сьогоднішній день навіть не викликає заперечень у частини української опозиції. Тому що зношеність української ГТС, сума, яка потрібна на її щорічне утримання. Тобто це (оренда — ред.) може бути м'яким варіантом фактично продажу "Газпрому", який влаштує і українську опозицію, і владу, не кажучи вже, власне, про "Газпром", - додав він.

Зараз ви читаєте новину «Оренда "Газпромом" української ГТС може задовольнити всі сторони - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

24

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути