середа, 29 травня 2019 23:35

Оприлюднили текст законопроекту про імпічмент президента
20

Текст законопроекту про імпічмент
Текст законопроекту про імпічмент
Текст законопроекту про імпічмент
Текст законопроекту про імпічмент
Текст законопроекту про імпічмент

На офіційній сторінці Верховної Ради України оприлюднили текст законопроекту про процедуру імпічменту президента, який запропонував Володимир Зеленський.

Відповідний законопроект зареєстрований під номером 10340.

Парламент може розпочати процедуру у разі вчинення президентом державної зради або іншого злочину. Підставою для ініціювання є письмове подання, яке підписане більшістю депутатів від конституційного складу (мінімум 226). У разі підтримки цього Верховна Рада створює спеціальну тимчасову слідчу комісію.

До складу цієї ТСК входять нардепи, спеціальний прокурор і спеціальні слідчі. Також у законопроекті міститься низка вимог до спеціального прокурора та слідчих, які будуть призначені у відповідній ТСК. Саме комісія має право розслідувати можливе вчинення злочину президентом та готує відповідні висновки.

Після проведення спеціального засідання парламенту, заслуховання висновків, позиції президента та свідків, Рада ухвалює постанову про звинувачення президента України. Її ухвалюють таємним голосуванням шляхом подавання бюлетенів. У разі ухвалення цієї постанови її передають на розгляд Конституційному суду та Верховному суду.

Після схвального висновку судів про конституційність проведеної процедури та наявних доказів злочину Рада починає розглядати постанову про усунення президента з посади в порядку імпічменту. Вона також ухвалюється таємним голосуванням шляхом подавання бюлетенів і за неї мають проголосувати щонайменше три чверті депутатів від конституційного складу (мінімум 338).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський скликає РНБО - назвали причину

Імпічмент — в конституціях деяких держав процедура притягнення до суду парламенту вищих посадових осіб держави. Результатом імпічменту, як правило є дострокове припинення повноважень президента або іншого посадовця і усунення його з посади. При імпічменті голови держави таке рішення приймається конституційною більшістю парламенту. Різні країни окремо визначають процедуру імпічменту відповідно до власного законодавства. У демократичних державах імпічмент є одним з елементів контролю над владою країни і необхідний для збереження стабільності суспільного і конституційного ладу. Імпічмент є також засобом недопущення авторитаризму і механізмом гарантування національної безпеки.

Зараз ви читаєте новину «Оприлюднили текст законопроекту про імпічмент президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути