пʼятниця, 21 грудня 2012 10:05

Опозиціонери пообіцяли повернути "національність"

Опозиціонери пообіцяли повернути "національність"
Фото: blog.i.ua

Опозиція почала реалізовувати одну зі своїх найбільш спірних передвиборних обіцянок - повернення в документи графи "національність".

Перший такий законопроект був зареєстрований у понеділок у Верховній раді депутатом Олегом Канівцем від "Батьківщини, пише Комерсант-Україна.

"Своїм законопроектом я пропоную внести зміни до Сімейного кодексу, щоб батьки могли добровільно вказувати національність у свідоцтві про народження дитини. Такий підхід - загальноприйнята європейська практика",- розповів Канівець.

Він додав, що даний документ - не єдина його подібна ініціатива.

"Наступний законопроект, що я планую подати, про те, щоб повернути графу "національність" у паспорт. Для того щоб його підготувати, мені необхідно три-чотири дні",— сказав Канівець.

Зазначення національності в паспорті громадянина України було відсутнє серед передвиборних обіцянок партії "Батьківщина".

Ця ініціатива міститься у передвиборній програмі соратників по опозиції — партії "Свобода".

"Я пройшов у парламент по мажоритарному округу (N162; Львівська область), і це пункти моєї виборчої програми, я обіцяв виборцям виконати їх! - пояснив Канівець, назвавши шанси на проходження його ініціатив у парламенті "високими".

"Вказування національності буде добровільним! Сподіваюся, що ці законопроекти підтримають колеги з опозиції, а, можливо, і Партії регіонів, а от щодо комуністів я не впевнений", - сказав він.

У самій "Свободі" запропоновану ініціативу підтримують частково й обіцяють на наступному тижні подати в Раду свій пакет аналогічних законопроектів.

"Графа "національність" має фігурувати тільки в паспорті, а у свідоцтві про народження дитини варто вказувати національність його батька й матері, як це було раніше",— заявив заступник глави парламентської фракції "Свобода" Андрій Мохник.

Представник Партії регіонів Олег Зарубінський вважає зайвим введення такої графи: "У посвідченнях особи більшості європейських країн вказується тільки громадянство, а не етнічне походження, не думаю, що повернення "п'ятої графи" так важливо".

У КПУ не виключають своєї участі в голосуванні за подібні законопроекти.

Зараз ви читаєте новину «Опозиціонери пообіцяли повернути "національність"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

290

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути