пʼятниця, 26 липня 2013 09:43

Опозиція вирішила провести у в'язниці інтернет

Опозиція вирішила провести у в'язниці інтернет
Фото: realt.onliner.by

У Верховній раді зареєстровано законопроект, який дозволить ув'язненим користуватися інтернетом у місцях позбавлення волі.

Представники опозиції запропонували Верховній раді надати ув'язненим право користуватися інтернетом, повідомляє "Комерсант".

Законопроект щодо надання засудженим особам права користуватися інтернетом вчора зареєстрували у Верховній раді народні депутати від "Батьківщини" Андрій Павловський та Олександр Бригинець.

"Коли обмежують свободу людини, мова йде про свободу пересування. Ні в одному законі не сказано, що ув'язнені не мають права користуватися інтернетом, хоча на практиці це їм забороняється. Це неправильно: інтернет є засобом отримання інформації та освіти. Ми хочемо, щоб людина , яка вийшла з в'язниці, була адаптована до життя", - заявив нардеп Бригинець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Опозиція не вміє працювати з кадрами та мобілізувати людей"

На думку опозиціонерів, це дозволить виконати норми Європейської конвенції з прав людини, які передбачають право ув'язнених на зв'язок із зовнішнім світом, і істотно скоротить термін їх соціальної адаптації на волі, впевнені народні депутати.

За словами Павловського, прийняття законопроекту дозволить виконати ст. 3 Європейської конвенції з прав людини, згідно з якою обмеження права ув'язненого на зв'язок із зовнішнім світом кваліфікується як катування.

"Вихід ув'язнених в інтернет може відбуватися під контролем адміністрації в'язниці, а пов'язані з цим витрати можуть покривати самі ув'язнені або їх родичі, тобто навантаження на державний бюджет не буде. Ми пропонуємо надати Державній пенітенціарній службі можливість самій вирішити - обладнати комп'ютерні класи в бібліотеках або дати можливість користуватися інтернетом у камерах ", - сказав Павловський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опозиційну акцію "Вставай, Україно!" назвали "злочином і зрадою народу"

За його словами, в законопроекті не вказано механізм користування інтернетом в місцях позбавлення волі. "Це питання має обговорюватися. Ми говоримо про сам принцип - у тюрмах можна ж читати книги і дивитися телевізор, а інтернет під забороною", - зазначив депутат.

У Партії регіонів прокоментували, що можуть підтримати цю ініціативу, однак правозахисники вважають, що влада не готова до нововведень.

Варто нагадати, що у січні Павловський та Бригинець зареєстрували законопроект N2022, яким запропонували надати ув'язненим право користуватися мобільними телефонами. Втім, ця ініціатива не була схвалена парламентським комітетом з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

Зараз ви читаєте новину «Опозиція вирішила провести у в'язниці інтернет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути