понеділок, 14 січня 2013 18:21

Спецтема: Тимошенко — за ґратами

Опозиція наполягатиме на декриміналізації "статей Тимошенко": "Це наблизить українське законодавство до європейського"

Опозиція наполягатиме на декриміналізації "статей Тимошенко": "Це наблизить українське законодавство до європейського"
Сергій Сас. Фото: ipress.ua

Питання декриміналізації статей, за якими засуджено Юлію Тимошенко, буде підніматися і надалі, бо завдяки цьому норми кримінального законодавства України можна привести до європейських норм.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав народний депутат від "Батьківщини" Сергій Сас.

Він підкреслив, що питання декриміналізації статей, за якими засуджена Тимошенко є правильним кроком з точки зору гуманізації правової системи загалом і це знаходить відображення в європейському законодавстві.

Так зокрема, за словами нардепа, у Конвенції ООН написано, що "кожен учасник розглядає можливість прийняття таких законодавчих та інших заходів, які можуть бути необхідними для визнання умисного зловживання службовим повноваженням, або службовим становищем, що є порушенням законодавства посадовою особою під час виконання нею функцій з метою одержання будь-якої неправомірної вигоди для себе чи іншої фізичної чи юридичної особи".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Регіонали" бояться голосувати за євроінтеграційні законопроекти, щоб не отримати від Януковича "по голові"

Сас пояснив: "Ознакою цього злочину є умисел та користь. А якщо взяти ту ж 364, 365 та інші статті, під неправомірною вигодою слід розуміти грошові, або інші винагороди, пільги, послуги та матеріальні активи, що їх з беззаконних на те підстав обіцяють, пропонують, надають, або отримують безкоштовно, або за ціною нижчою за мінімальну ринкову".

Нардеп підкреслив, що у випадку Тимошенко, то судами корисливі мотиви не встановлено і не встановлено, що вона отримала будь-яку неправомірну вигоду для самої себе чи іншої особи. Тобто, за словами політика, наразі мова іде про те, аби декриміналізувати ці статті Кримінального кодексу в частині саме відсутності особистої вигоди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Для декриміналізації "статті Тимошенко" необхідна або зміна влади в 2015 році, або революція

Крім того, Сас підкреслив, що тут справа стосується не тільки Тимошенко, та й інших громадян, які можуть бути засуджені безневинно, якщо вони не мали вигоди від своїх вчинків.

"Я не погоджуюся з тим, що у нас нібито тисячі людей засуджені за цією статтею. За офіційними даними, без слідчих ізоляторів, тобто без вироку, який вступив у законну силу, за цими статтями відбувають покарання 53 особи. 42 особи з них — це працівники правоохоронних органів, як правило, міліції, які зловживали своїм положеннями, вчиняючи катування, насильство і, в тому числі, отримували певні матеріальні блага. І лише 11 — це посадові особи, серед яких і Тимошенко, які теоретично могли отримувати чи не отримувати матеріальні блага", - зауважив опозиціонер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У опозиції поки немає шансу декриміналізувати "статтю Тимошенко" - експерт

Він додав, що наразі за цими статтями ще розслідується 358 справ.

Сас підкреслив: "Але мова іде не про те, хто зараз і скільки відбуває покарання за цією статтею. Мова, у першу чергу, має полягати у тому, що є загроза, що багата хто з людей, які не мали користі від своїх вчинків, будуть фактично безневинно відбувати покарання від 7 до 10 років. Тому тут основною ознакою потрібно вважати все таки наявність користі, вигоди. Адже мова іде про тих, хто може бути безневинно покараним".

Політик переконаний, що ця тема буде підніматися і надалі, поки врешті це питання не буде вирішено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тимошенко другий день ночує в коридорі

"На наступну сесію це питання знову буде внесено. Тому, думаю, що в цьому контексті ми маємо говорити і рухатися саме в напрямку приведення норм кримінального законодавства України до норм європейських, до норм світових в контексті боротьби з таким суспільним злом як перевищення влади або службових повноважень", - наголосив він.

Зараз ви читаєте новину «Опозиція наполягатиме на декриміналізації "статей Тимошенко": "Це наблизить українське законодавство до європейського"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути