понеділок, 30 січня 2012 10:08

"Вони померли непереможеними!" - Націоналісти нагадали владі, хто в Україні - герої
23

Біля станції Крути (Чернігівська область) відбулись урочистості з нагоди 94-річниці бою на цьому місці між українськими студентами та більшовиками.

Попри сильний мороз захід зібрав кілька тисяч людей. Учасники мітингу тримали прапори партій "Наша Україна", Конгресу українських націоналістів, УНА-УНСО, ВО "Свобода", "За Україну!", державні синьо-жовті та повстанські червоно-чорні стяги.

Біля пам'ятника героям Крут було проведено молебень, а представники козацтва вшанували пам'ять про них пострілами із саморобної гармати.

ФОТОРЕПОРТАЖ: У 15-градусний мороз львів'яни вшанували загиблих під Крутами смолоскипами

Виступаючи на мітингу, голова Чернігівської обласної організації партії "Наша Україна", колишній міністр юстиції Микола Оніщук заявив, що сьогодні перед Україною стоять не менш значущі виклики, які стосуються права українців на власну історію, власних героїв, на право мати власну мову й землю, на незалежну правову державу.

"Сьогодні ми вшановуємо пам'ять української молоді, яка загинула, захищаючи українську державу, і схиляємо голови перед героїзмом цих юнаків", - зауважив Оніщук.

За його словами, зараз надважливим є усвідомлення того, що "тільки єдність може зберегти нашу державу, зробити її рівною в сім'ї європейських народів".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ющенко закликав опозицію не з'ясовувати між собою, хто перший

У свою чергу народний депутат, лідер партії "За Україну!" В'ячеслав Кириленко відзначив: "Не було би хлопців, що за власним патріотичним покликом пішли на поле бою захищати свою країну, котра лише сім днів як проголосила свою самостійність, не було би і теперішньої Незалежності. Вони просто любили Україну та понад усе вірили у неї. І цієї простої, але великої речі, не зрозуміє жоден доморощений борець за чергові російські ордени, що і в цей день намагаються нас повчати".

На переконання Кириленка, українці повинні згадувати про Крути не лише 29-го січня.

"Нам необхідно зробити 29 січня днем справжнього паломництва патріотичного студенства до Крут", - наголосив нардеп.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бій під Крутами нагадує Януковичу, як відповідально треба приймати рішення

Крім того, в акції взяли участь колишній прем'єр-міністр Юрій Єхануров, народний депутат Лілія Григорович, голова КУН Степан Брацюнь, письменник Василь Шкляр.

Бій під Крутами — бій, що відбувся 29 січня 1918 року на залізничній станції Крути під однойменним селищем, за 130 кілометрів на північний схід від Києва. Цей бій тривав 5 годин між 4-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та 300-ми київськими студентами, які захищали підступи до столиці Української Народної Республіки.

ВІДЕО: 4 зламані камери, затримані "свободівці" - в Донецьку вшанували пам'ять Героїв Крут

У перебігу військових дій бій вирішального значення не мав, та у свідомості багатьох особливого значення набув завдяки героїзму української молоді, яка загинула в нерівному бою біля Крутів.

Зараз ви читаєте новину «"Вони померли непереможеними!" - Націоналісти нагадали владі, хто в Україні - герої». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

260

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути