Ексклюзиви
вівторок, 03 вересня 2024 09:38

Олаф Шольц закликав ізолювати ультраправих у Німеччині

Олаф Шольц закликав ізолювати ультраправих у Німеччині
Фото: eastnews.ua

Результати місцевих виборів у Східній Німеччині знову привернули увагу до так званої "правої загрози" для Європи.

Тонізуюча репетиція

Метеорологічно спекотний вересень вже показав аномальну політичну температуру у Східній Німеччині. Цими вихідними у двох землях - Саксонії та Тюрінгії - відбулися земельні (місцеві - Gazeta.ua) вибори. Нечасто буває, коли резонанс на весь світ спричиняють екзитполи. Зазвичай - на виборах, де ситуація критична. Наприклад, нещодавно у Венесуелі. Рідко таку увагу привертають місцеві перегони у країнах ЄС. Але Німеччина здивувала.

Бо вперше з часів Другої світової війни перемогу здобула ультраправа партія. Принаймні, такою є картина за першими екзитполами телеканалу ARD:

політсила "Альтернатива для Німеччини" ("АдН") отримала 30,5-33,5% у Тюрінгії та 31,5% у Саксонії. На додачу, правоцентристський "Християнсько-демократичний союз" ( "ХДС", найбільша опозиційна партія Німеччини) відстає більш ніж на 5% (24,5% у Тюрінгії та 31,5-32% у Саксонії). За попередніми даними, у Саксонії на перше місце вийшли усе ж християнські демократи (42 місця), "АдН" відстає на 1 мандат. У Тюрінгії 32 місця за ультраправими, 23 - за християнськими демократами.


Виникає питання: чи вдасться канцлеру Олафу Шольцу зберегти свою посаду на парламентських виборах у Німеччині? Відтак результати земельних виборів сприймаються, перш за все, з прицілом на майбутні загальнонімецькі перегони.

Хто прийшов?

Для Німеччини успіх ультраправих болісний, оскільки відсилає до тріумфу націонал-соціалістів у тридцятих роках минулого століття. "АдН" вийшла на перше місце у Тюрінгії, що дозволить їй, мінімум, блокувати рішення на місцевих рівнях.

виплати й пільги біженцям регулюються саме на земельному рівні

Для українців це може бути важливим, оскільки виплати й пільги біженцям регулюються саме на земельному (регіональному) рівні. У Саксонії результати ультраправих скромніші. Тим не менш, лідер "АдН" Бьорн Хьокке (Björn Höcke) заявив про наміри шукати партнерів для створення коаліції. Мета, як мінімум, амбітна, адже і в Тюрінгії, і в Саксонії партія АдН" відомствами із захисту Конституції визнана екстремістською, вона під наглядом.
Та це ще не всі сюрпризи земельних виборів. На третє місце вийшла ліва партія, "Союз Сари Вагенкнехт" ("ССВ"). Партія вразила проривом до 12-16% голосів. Союз ультраправих з лівими видається наразі неможливим, тому німецькі оглядачі щодо реального політичного впливу "АдН" спокійні. А от щодо розгойдування внутрішньополітичної ситуації - ні.

"Чужим не місце"

"АдН" досі сприймалася як партія протесту. Крім звичайних для ультраконсерваторів тез (антимігрантські, антиісламські, ізоляціоністські), ця політична сила декларує й єворскептицизм. Скажімо, жорстко критикує уряд Німеччини за участь у європейському стабілізаційному механізмі, коли багаті країни Євросоюзу фінансово підтримують бідніші держави для стабільності економіки єврозони. До слова, перший успіх "АдН" здобула на земельних виборах 2015 року, а у 2019 році вийшла на друге місце в окремих регіонах Німеччини, на виборах до Європарламенту отримала 2 мандати. Це дає змогу лідеру говорити про висунення у майбутньому кандидатури від "АдН" на посаду канцлера. Сплеск інтересу до "АдН" спричинений і трагедією в місті Золінген, де мігрант завдав ножових поранень гостям фестивалю. Через інцидент Олаф Шольц вимушений був змінити мігрантську політику. Трагедія також викликала посилений інтерес до партії з антимігрантською риторикою, - явка на земельних виборах у Саксонії та Тюрінгії була високою.
"Союз Сари Вагенкнехт", попри ліву орієнтацію, має чимало спільних з "АдН" ідей, тому партію називають "ультраправою під маскою лівої". Наприклад, "ССВ" виступає за обмеження міграційного потоку, критикує "зелену" політику (нагадаємо, "зелений" курс є пріоритетним для правлячої в Європарламенті "Європейської народної партії", а "Зелені" входять до коаліції в ЄП і в Бундестазі). Сама Сара заявляла, що її партія і є справжньою лівою, на відміну від тих лівих, що увійшли до коаліції.

Укроскептицизм

"ССВ" послідовно критикує уряд Німеччини та правлячу коаліцію за допомогу Україні. Сара Вагенкнехт виступає проти продовження підживлення Києва грошима і зброєю, оскільки це, на її думку, сприяє ескалації конфлікту, натомість акцентує на переговорах як на єдиному шляху врегулювання ситуації. Деякі джерела називають "ССВ" проросійською партією.

Приблизно на тих же позиціях відносно України і "АдН". Більше того, керівництво партії у 2014 році відвідувало окупований Росією Крим, до 2022 року кілька разів проводило консультації з російським посольством.
Ще немає офіційних результатів виборів, а Сара Вагенкнехт вже почала діяти по українському питанню, - закликала "ХДС" підтримати негайні переговори України і Росії замість продовжувати відправляти зброю, а також відмовитися від розміщення на території Німеччини американських ракет середньої дальності.

"Санітарний кордон"

У Європарламенті політичні партії змогли створили коаліцію з "ЄНП", таким чином загнавши ультраправі та праві фракції в ізоляцію. Дещо подібне очікує у двох землях Німеччини членкиня виконавчої ради Bertelsmann Stiftung Даніель Шварцер. На її думку, і в Тюрінгії, і в Саксонії будуть сформовані уряди на чолі з "ХДС". Але пропозиція Сари Вагенкнехт може розколоти християнських демократів щодо підтримки України, застерігає Шварцер. Тому виникають сумніви щодо дієвості "санітарного кордону", хоча ХДС" уже заявила про категоричну відмову розглядати коаліцію з "АдН".

Небезпека правого ухилу і розколу "ХДС", зокрема, по українському питанню, занепокоїла європейських політиків. Лідерка французької політсили Renew Europe Валері Айєр назвала вибори у двох землях Німеччини "чорним днем для ЄС" і зазначила: "Ми не дозволимо Європі піддатися расистським, антисемітським, жононенависницьким і гомофобським рухам!"

Але як? Канцлер ФРН Олаф Шольц закликав основні партії "ізолювати "правих екстремістів".
"Наша країна не має звикати до такого! "АдН" завдає збитків Німеччині. Вона послаблює економіку, розділяє суспільство і псує репутацію нашої країни". - наголосив він.

Наш успіх - це сигнал для "світлофора" (так називають правлячу коаліцію, від якої і є канцлером Олаф Шольц), пояснила співголова "АдН" Аліс Вайдель, "чи здатні вони взагалі керувати?"

Зухвала заява пролунала не на порожньому місці: за результатами виборів, "АдН" матиме найбільше мандатів у парламенті Тюрінгії та відстає лише на 1 мандат від "ХДС" у парламенті Саксонії. А рідна партія Шольца, Соціал-демократична (СДПН) на цих виборах з'їхала на 6,5-8,5%. Що ж до "Вільної демократичної партії" та "Зелених" (інші члени правлячої коаліції), то перші взагалі не будуть представлені у парламентах обох земель, а "зелені" вилітають з парламенту Тюрінгії. Лідер "Зелених" Омід Нуріпур уже заявив, що результати виборів викликали "глибоке занепокоєння". Натомість Сара Вагенкнехт наголосила - суспільство сигналізує про необхідність змін, причому не лише на земельному, але й на федеральному рівні.

Реінкарнація третьої сили

На подив, порятувати Німеччину від правого ухилу може партія Ангели Меркель "Христиансько-демократичний союз", котра утримала свої позиції і в Саксонії, і в Тюрінгії. Лідер партії Фрідріх Мерц здатен відкоригувати позицію політсили по питанню міграції, що дозволить "ХДС" успішно опонувати ультраправим і лівим популістам, котрих, до того ж, підозрюють у пронацистських і проросійських симпатіях. Так, у The New York Times звернули увагу, що Саксонію очолить кандидат від "ХДС", а це посилить політичну вагу партії на загальнонімецькому рівні через Федеральну раду земель. Що ж до Тюрінгії, це найменший регіон Німеччини, де ультраправі та ультраліві, скоріш, будуть блоковані.
"Ми - оплот", - заявив генсек "ХДС" Карстен Ліннеманн.

Загроза для України

Українці у Німеччині занепокоєні набагато більше. Зокрема, Катерина Тарабукіна у соцмережі наголошує на тому, що "правий розворот" був прогнозований, але уряд "довго закривав очі та вкладав мільярди наших податкових грошей у бульбашки своїх непрацюючих політичних програм освіти, фондів….та ігнорував російський вплив і розгалужену систему гібридної війни та пропаганду". Причому, зазначає Тарабукіна, некомерційні структури та українська діаспора "верещали, що це не просто хвиля популізму, за нею величезна машина, вплив". Вона нагадала, що минулого сторіччя саме Тюрінгія першою стала нацистською.
Тема допомоги Україні була основною, хоча вибори - земельні, звернув увагу публіцист Віталій Портніков. На його думку, зіграв свою роль страх німців перед війною, котрий експлуатує Росія.

Страшно чи ні

"До війни Росії проти України "Альтернатива для Німеччини" була маргінальною партією. Чому? Вона зростала на сирійських біженцях - це питання було вирішене. І от почалася війна…Якщо вона триватиме, що буде з Європою, можемо побачити "АдН" в уряді?" - припустив Портніков.

Утім, не лише вплив Кремля зумовив такі результати виборів, вважає аналітик Артур Білоус. На його думку, традиційні партії уникали бодай обговорення питань, котрі хвилювали виборців. Наприклад, це зростання нерівності у суспільстві, міграція. "Ось і одержали "чорний шар" від "глибинного суспільства", - наголошує він. Водночас Артур Білоус застерігає від екстраполяції результатів земельних виборів на всю Німеччину, адже східні землі досі не подолали травми періоду комунізму. Навряд чи праві або ліві виграють вибори до Бундестагу, однак високі шанси, що нинішня коаліції їх програє, наголосив він. Тоді до влади прийде альянс "ХДС" - "ХСС" ("Християнсько-соціальний союз"), "що непогано для України", прогнозує Білоус.

"В Берліні все спокійно"

Зараз будуть надходити заспокійливі дипломатичні депеші до Києва, мовляв, так, це неприємно, але нічого страшного, земельні уряди не впливають на зовнішню політику на федеральному рівні, для України все залишиться без змін, написала у соцмережі колишня викладачка Дипломатичної академії при МЗС України Світлана Мельник. Але існує величезна загроза, що правлячі партії, під впливом фіаско, намагатимуться ще більше підігрувати відверто антиукраїнським настроям у суспільстві, зменшуючи військову та фінансову допомогу Києву, застерігає вона. "Хочеться вірити, що вітчизняна дипломатія буде готовою до цього колосального виклику і зможе запобігти такому жахливому сценарію", - наголосила Світлана Мельник.

Зараз ви читаєте новину «Олаф Шольц закликав ізолювати ультраправих у Німеччині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути