середа, 20 червня 2012 20:27

Об'єднання під "Батьківщиною" свідчить про партійну структуризацію політикуму - Чумак

Об'єднання під "Батьківщиною" свідчить про партійну структуризацію політикуму - Чумак
Чумак підкреслює, що прихід Гриценка в об'єднану опозицію додасть їй балів, бо він має чіткі ідеологічні й програмні засади. Фото: azerros.ru

Директор Українського інституту публічної політики Віктор Чумак вважає, що приєднання партії Анатолія Гриценка до об'єднаної опозиції вигідне обом сторонам.

Про це він заявив у коментарі для Gazeta.ua.

"У Гриценка був варіант об'єднання з Віталієм Кличком, але вони не знайшли спільну мову, нагадує фахівець. Із "Батьківщиною" переговори були довгими і складними, поки сторони змогли узгодити позиції по ключових питаннях. В угоді, яку підписали сторони є цікавий пункт про персональну відповідальність керівників політичних сил за своїх кандидатів, - зазначає політолог. - Гриценко довго лобіював цю вимогу і нарешті добився її. У нього була непевна електоральна перспектива. Через його непохитну позицію він сприймався виборцями як стійкий олов'яний солдатик, який не має шансів потрапити до парламенту. Адже політика - це все-таки мистецтво компромісів, уміння домовлятися із соратниками".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Партія Гриценка приєдналася до об'єднаної опозиції

Чумак підкреслює, що прихід Гриценка в об'єднану опозицію додасть їй балів, бо він має чіткі ідеологічні й програмні засади і є безкомпромісним опонентом нинішнього режиму та світоглядним політиком.

"Виборець, який вірить йому, проголосує за спільний список опозиції. Самому Гриценку об'єднання теж потрібно, бо він отримає 2-3 місця у списку і залишиться в активній політиці та збереже амбіції своєї партії. Самостійно "Громадянська позиція" пройти до парламенту не зможе, а виграти в мажоритарному округу йому навряд чи вдасться. Тим паче, що навіть у стані опозиції йде жорстка боротьба за розподіл кандидатів по мажоритарці", - зазначив фахівець.

Об'єднання під брендом "Батьківщини" свідчить про партійну структуризацію політикуму в Україні, вважає політолог. Але перед ним постануть і певні ризики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Об'єднатися з опозицією Гриценку було легше, аніж потім узгоджувати мажоритарні округи - політолог

"Під час виборчої кампанії будуть проблеми з формуванням команди та фінансуванням. Треба буде ретельно підбирати кандидатів, аби вони не стали потім "тушками". Після виборів перед партіями, що ввійшли до об'єднання, постане вибір: залишатися окремими силами чи розчинитися у "Батьківщині". В останньому випадку це піде їй на користь, бо наповнить партію новими ідейними політиками. Відбудеться трансформація від партії одного лідера до ідеологічної сили. Але наявність великої кількості харизматичних лідерів вимагатиме від них навчитися говорити в парламенті одним голосом, щоб в інформаційних заявах не було взаємного поборювання, уміння реалізовувати спільну програму", - зауважив Чумак.

Нагадаємо, партія Анатолія Гриценка "Громадянська позиція" приєдналася до об'єднаної опозиції "За Батьківщину". До об'єднання входять партії "Батьківщина" Юлії Тимошенко, "Фронт змін" Арсенія Яценюка, Народний Рух Бориса Тарасюка, "Народна Самооборона" Юрія Луценка та інші. Політики з цих політичних сил сформують на парламентських виборах узгоджений партійний список кандидатів у народні депутати на базі "Батьківщини".

Зараз ви читаєте новину «Об'єднання під "Батьківщиною" свідчить про партійну структуризацію політикуму - Чумак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути