четвер, 15 березня 2018 19:43

Обвинувачення проти Сакварелідзе стосовно прориву кордону суд залишив у силі
15

Сакварелідзе інкримінують: сприяння незаконному перетину кордону, зупинення роботи пункту пропуску «Шегині», вплив на роботу прикордонників та опір силовикам
Фото: Валерій Шмаков
Суддя Мостиського суду Львівської області залишила в силі обвинувальний акт прокуратури проти Давіда Сакварелідзе
Виступ потерпілого прикордонника, прихильники Сакварелідзе зустріли вигуками: «Погранок, а тобі це нащо?», «Покайся!», «Дєтдомовець!», «Вас запомнить вся Україна!»
На підготовче засідання приїхали близько сотні прихильників Сакварелідзе
Суддя Мостиського суду Львівської області залишила в силі обвинувальний акт прокуратури проти Давіда Сакварелідзе

Суддя Мостиського суду Львівської області залишила в силі обвинувальний акт прокуратури проти соратника Міхеїла Саакашвілі, один з лідерів "Руху нових сил" Давіда Сакварелідзе стосовно прориву кордону.

На підготовче засідання приїхали близько сотні прихильників Сакварелідзе. Також були бійці добробатів та нардепи Юрій Дерев'янко і Микола Катеринчук. За порядком слідкували декілька десятків поліцейських.

Екс-заступнику генерального прокурора інкримінують одразу чотири злочини: сприяння незаконному перетину кордону, зупинення роботи пункту пропуску "Шегині", вплив на роботу прикордонників та опір силовикам.

Адвокат Сакварелідзе Валерія Коломієць клопотала про повернення обвинувального акту на доопрацювання. За її словами, обставини вчинення злочинів вказані не чітко, а в рамках кримінального провадження особі не було вручено повідомлення про підозру.

"Це порушує Конституцію України та ст.3 ККУ. Втім суддя вирішила що наші аргументи недостатні і не треба повертати акт прокурору на доопрацювання. Ми побачили, що в нашій державі особа може бути притягнута до кримінальної відповідальності навіть без належної процедури", - каже захисник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Саакашвілі відпрацьовують механізми, як чинитимуть з опозицією - нардеп

За словами прокурора, обвинувальні обставини описані відповідно до кримінально-процесуального кодексу. Його виступ а також потерпілого прикордонника, прихильники Сакварелідзе зустріли вигуками: "Зарублюєте собі кар'єру!", "Погранок, а тобі це нащо?", "Покайся!", "Дєтдомовець!", "Вас запомнить вся Україна!", "Румунський варіант вам забезпечений!".

Суддя вислухавши обидві сторони, пішла до нарадчої кімнати. Через три години оголосила рішення – у клопотанні захисту відмовити. Активісти РНС почали скандувати "Ганьба!". Стіни судової зали заклеїли плакатами "Мафії Порошенка – смертну кару! За побиття, приниження захисників під ВР у котлах та на Майдані!", "Несправедливий суд – найбільше зло в несправедливій державі", "В ЄС без Полошенка, а із Саакашвілі".

Давід Сакварелідзе зізнається, що рішення очікуване, адже, переконаний, суд діє за вказівками влади. Заявляє, що не бив прикордонників.

"Ніхто не відповів за те, що прикордонників примушували виконувати злочинні накази, що за кошти платників податків 2 місяці прикордонників спеціально навчали, привозили аж з Ізмаїлу щоб не пропустити через кордон всього одну людину – Саакашвілі. В цей час Медведчуки, Бойки вільно пересуваються країною. Сьогодні мене намагаються закрити, завтра — Юру Дерев'янка, післязавтра —Миколу Катеринчука, потім — когось іншого, щоб не було маршу (марш за відставку президента 18 березня – Gazeta.ua). Вони думають, що на марші тільки ми ходимо. Тоді доведеться закрити десятки тисяч українців по всій країні?", - говорить лідер РНС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Імпічмент за $25 тис. - Луценко повідомив про викриття "п'ятої колони"

Наступне судове засідання призначено на 22 березня. На ньому заслухають позицію обвинувача та потерпілого прикордонника. Зі сторони захисту свідками будуть нардепи Дмитро Добродомов, Юрій Дерев'янко, Павло Костенко, Валентин Наливайченко, Наталія Новак та Віктор Чумак.

10 вересня 2017 року позбавленому українського громадянства екс-голові Одеської ОДА Саакашвілі вдалося перетнути польсько-український кордон у пункті пропуску "Шегині". Його прихильники прорвали оточення українських силовиків. Член партії "Рух нових сил" Сакварелідзе заявив, що Саакашвілі прибув до України, щоб захистити свої права в суді.

Зараз ви читаєте новину «Обвинувачення проти Сакварелідзе стосовно прориву кордону суд залишив у силі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути