понеділок, 12 серпня 2013 09:41

Обама каже, що зробить роботу спецслужб "прозорішою" для людей

Обама каже, що зробить роботу спецслужб "прозорішою" для людей
Барак Обама. Фото: aspekty.net

Президент США Барак Обама запропонував ввести нові заходи щодо посилення прозорості при реалізації програм електронного стеження.

Виступаючи на прес-конференції в Білому домі, він гарантував американцям нове, більш прозоре стеження, пише видання "Комерсант".

За словами американського президента, вона може бути забезпечена за рахунок внесення змін до Патріотичного акту - документу, який був прийнятий після терактів 11 вересня 2001 року. Параграф 215 цього закону дозволяє спецслужбам створювати програми, які відстежують електронну переписку і телефонні розмови американців.

Звернувшись до "розвідувального співтовариства", Обама доручив оприлюднити "якомога більше інформації про реалізацію програм стеження". Президент США заявив, що "безпрецедентний обсяг інформації про програми Агентства національної безпеки вже був розсекречений". "Але ми можемо піти ще далі", - пообіцяв він. Контролювати це буде людина, що відповідає за дотримання громадянських прав і свобод. Для нього, за словами Обами, в АНБ вже створюється нова посада.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обама: за Медведєва відносини США з Росією були кращими, треба взяти паузу

Крім того, президент США збирається розглянути питання про внесення змін у діяльність суду, що діє в рамках закону про спостереження за іноземною розвідкою. Цей орган був утворений Конгресом США, та за згодою з ним уряд здійснює як мінімум дві програми електронного стеження.

Також Обама пообіцяв створити спеціальний сайт, на якому американці зможуть отримувати інформацію про діяльність розвідтовариства. Крім того, незабаром громадськості належить оцінити правове обгрунтування узаконених в США програм електронного стеження.  На думку президента США, всі ці заходи допоможуть зробити роботу розвідслужб "прозорішою".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обама все-таки приїде в Росію на саміт G20

Раніше ЗМІ повідомляли, що розголошення екс-співробітником Агентства національної безпеки і ЦРУ Едвардом Сноуденом даних про існування програм прослушки викликало бурю невдоволення серед американців. Свої претензії до спецслужб і керівництву країни висловили захисники 4-ї поправки до конституції, яка забороняє довільні обшуки і арешти громадян, а також втручання в приватне життя.

Після історії з Сноуденом тисячі противників Патріотичного акту вийшли на вулиці, вимагаючи внести поправки в ряд його статей. Тепер це питання, згідно обіцянкам президента США, вирішуватиметься в Конгресі.

Зараз ви читаєте новину «Обама каже, що зробить роботу спецслужб "прозорішою" для людей ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути