понеділок, 27 серпня 2012 11:47

"Нинішня влада перед Москвою, як кролик перед удавом" - ескперт

"Нинішня влада перед Москвою, як кролик перед удавом" - ескперт
Михайло Гончар переконаний, що компромісу по газу не буде. Фото: iwp.org.ua

Газові контракти з Росією найближчим часом не переглядатимуть. РФ відпрацьовує на Україні "білоруський сценарій" у цьому питанні.

Так експерт, директор енергетичних програм центру "Номос" Михайло Гончар прокоментував Gazeta.ua перемовини президентів України та Росії, які відбулися 25 серпня. За інформацією ЗМІ, щодо газу сторонам так і не вдалося домовитися.

"Очікувати на якийсь поступ не доводилося і якогось прогресу в цьому питанні і не відбулося. Росія продовжує дотримуватися тактики "наживки на гачок", пропонуючи Україні все більше і більше долучатися до різних інтеграційних проектів в рамках Євразійського союзу і обіцяючи десь у перспективі перегляд газового питання. Це, в принципі, трафарет, який свого часу Росія застосовувала щодо Білорусі, починаючи із 2007 року", - наголосив він.

Експерт переконаний, що зараз такий самий принцип відпрацьовується і на Україні. Водночас, президент України Віктор Янукович намагається пригрозити Європі і позагравати з Росією, припустив Гончар.

"У виступі з нагоди Дня незалежності президент акцентував увагу на тому, що європейська інтеграція, мовляв, за будь-яку ціну не потрібна Україні. Це означає, що готується відхід від лінії європейської інтеграції, попри те, що як і раніше будуть звучати заклинання у відданості ідеї євроінтеграції. Але при цьому буде поза ображених на Європейський союз, який щодо України займає неадекватну в розумінні нинішньої владної верхівки, позицію. І тому звідси ми бачимо такі "погрози пальчиком" Брюсселю, а з іншого боку загравання з Росією", - пояснив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бойко і Міллер зустрілися, але про ціну на газ не говорили

Гончар також нагадав і про останню ініціативу Україні співпрацювати із Шанхайською організацією співробітництва, в якості спостерігача. Також Україна починає і демонстративне співробітництво із Китаєм.

"В енергетичній сфері починають розвиватися динамічна співпраця із Китаєм. Це такий своєрідний жест чи натяк обом — і Росії, і ЄС, - що, мовляв, якщо будете проводити таку політику щодо України, то нам є з ким бути стратегічними партнерами — з Китаєм, - поянсив експерт. - Але в принципі, потрібно розуміти, що Китай не є панацеєю. Китай просто використовує цю ситуацію для того, щоб просувати свої інтереси, а не через те, що він солідарний в якійсь мірі з Україною. Тому гра в китайську противагу Росії і Євросоюзу дорого обійдеться українській владі".

Зрештою, Росія не піде на поступки Україні у газовому питання і контракти найближчим часом переглянуто не буде.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Криза найсильніше вдарить по російському газу - джерело в міністерстві

"Очікувати на якийсь прогрес, якщо під ним мати на увазі дійсно компроміс, не доводиться. Але, звичайно, якщо владна верхівка заганятиме себе все в більше в кут, то буде змушена приставати на російські правила гри, то зрештою теж швидкого вирішення газового питання не буде. Як ми це бачили на прикладі Білорусі. Після одного жесту в бік Росії, Москва вимагатиме іншого, потім ще іншого і т.д", - підкреслив Гончар.

Він також додав, що помилка України була у тому, що вона не поставили вимоги перегляду ціни на газ, коли давала згоду про приєднання Росії до ВТО.

"Це говорить про те, що нинішня влада перед Москвою, як кролик перед удавом", - додав експерт.

Зараз ви читаєте новину «"Нинішня влада перед Москвою, як кролик перед удавом" - ескперт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

36

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути