понеділок, 16 грудня 2013 18:07

Потрібні відставки Захарченка і Клюєва — політолог

Потрібні відставки Захарченка і Клюєва — політолог
Олексій Гарань. Фото: kontrakty.ua

Політолог Олексій Гарань вважає, що перші звільнення винних за побиття мітингувальників на Майдані — це моральна поразка президента Віктора Януковича.

Про це він заявив у коментарі для Gazeta.ua

"Поки що покарали тільки стрілочників, - каже фахівець. - Та ниточки йдуть далі. Вони уже називають прізвища секретаря РНБО Клюєва та міністра внутрішніх справ Захарченка. І цим справа не зупиниться. Процес розпаду нинішньої влади почався. Багатьом керівникам треба замислитися, ким вони будуть, чи треба виконувати злочинні накази, бо їх потім підставлять".

На думку політолога, голову КМДА Олександра Попова влада здала, бо він уже їй непотрібний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чорновіл: Україна знаходиться на стадії прихованого дефолту

"Попов не користується підтримкою киян, став для них "червоною ганчіркою", - підкреслює Олексій Гарань. - Звинувачувані можуть відбутися легким переляком, а можуть бути осуджені. Усе залежатиме від того, наскільки рішуче стоятиме Майдан, якими будуть вимоги мітингувальників і чи піде влада на переговори з опозицією. Бо такі перемовини означатимуть необхідність покарання винних за жорстоке побиття мітингувальників, і не тільки стрілочників. Потрібні будуть відставки Захарченка і Клюєва. Якщо вони вчасно не залишать країну, то рано чи пізно будуть притягнуті до відповідальності".

Президент довго тягнув з пошуком винних, бо думав, що у опозиції протестувальників не вистачить рішучості і сил і владі вдасться збити цей накал, зазначає фахівець.

"Перші звільнення в ешелонах влади — це важлива символічна поразка Януковича. Він почав здавати своїх людей. Запущена ланцюгова реакція. Це показує, що будь-кого з тих, хто віддає чи виконує накази, потім здадуть. Бо кінець-кінцем Янукович сяде у вертоліт і намагатиметься втекти. Клюєв теж тікатиме, тільки літаком. А що робити усім іншим силовикам? Це для них важливий сигнал і їм час замислитися", - каже експерт.

На його думку, рядових "беркутівців" теж мають покарати.

"Тих правоохоронців, які по-звірячому били людей, теж по великому рахунку треба карати, - зауважує політолог. - Але ми маємо подумати, що потім буде з переговорним процесом. Якщо Янукович погодиться на мирний розвиток подій, то можна розглядати компромісні рішення, що стосуються президента та його сина. Якщо ж ситуація загострюватиметься, то Януковича в Україні не буде. Поки що він цього не розуміє. І все йде до найгіршого варіанту, при якому йому доведеться залишати країну".

Політолог називає можливі варіанти розвитку подій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Центр Києва перекрито автобусами з міліцією

"Перший варіант: Янукович знову застосовує силу, і це означатиме його кінець. Другий: повернутися до конституційної реформи 2004 року. Тоді президент буде з обрізаними повноваженнями. Центр прийняття рішень перейде до парламенту та уряду. Це компроміс. Більшість все одно буде у Партії регіонів, вони можуть сформувати перехідний уряд. Багато чого залежатиме від рішучості людей, які стоять на Майдані, позиції олігархів та силовиків. Якщо Януковича почнуть здавати, а симптоми цього є, у нього буде один вибір: або йти на конструктивні переговори, або залишати країну", - підсумовує Олексій Гарань.

Зараз ви читаєте новину «Потрібні відставки Захарченка і Клюєва — політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

35

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути