Ексклюзиви
понеділок, 21 серпня 2023 11:15

Спецтема: Війна Росії проти України

"Треба не допустити цього" – як Росія намагається підкупити світ і що нам дає Формула миру

"Треба не допустити цього" – як Росія намагається підкупити світ і що нам дає Формула миру
Вже 63 країни уже долучилися до обговорення реалізації української Формули миру. Фото: armyinform

До Формули миру України доєдналися вже 63 країни. Серед них – не тільки Захід, але й країни глобального Півдня. Росія докладає багато зусиль, щоб схилити їх на свій бік. Щоб сформувати коаліцію незахідних країн.

Нам треба не допустити цього. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів директор Центру миру, конверсій та зовнішньої політики Олександр Сушко.

"Формулу миру представили понад рік тому. Вона комунікувалася досить активно. Відбулася зустріч радників у Джидді. Крок за кроком розширюється коло суб'єктів, які якщо не повністю поділяють українські підходи, то як мінімум розуміють – без дотримання принципів міжнародного права не можна досягти стабільного миру. Усвідомлення цього штовхає країни до діалогу. Хоча це не значить, що вони автоматично всі пункти поділяють", – сказав Сушко.

Це не дає нам гарантій швидкого миру, але дає можливість вибудовувати коаліцію, що виходить за межі наших традиційних партнерів, уточнив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Зараз почнеться найцікавіше" – що очікує російську авіацію після санкцій та заборон

"Тобто традиційно ми спираємося на G7, Європейський союз, Сполучені Штати і Канаду, Австралію. Але саме ця ініціатива підключає ширше коло держав, які є більш нейтральними. Це важлива додана вартість цієї ініціативи. Останнім часом стало більше усвідомлення, що треба працювати з усім світом. Якщо йдеться про формування стійкої більшості на користь України та міжнародного права, нам не обійтися без країн глобального Півдня. Це держави, за голоси яких є конкуренція. І Росія докладає багато зусиль, щоб схилити їх на свій бік. Щоб сформувати коаліцію незахідних країн. Нам треба не допустити цього. Тому що вага цих країн зростає у світі", – наголосив Сушко.

Вже 63 країни уже долучилися до обговорення реалізації української Формули миру. Про це заявив президент Володимир Зеленський під час спільної пресконференції з Прем'єр-міністром Нідерландів Марком Рютте.

Стратегічною метою України, окрім деокупації захоплених росіянами територій, є створення умов, що унеможливлюють повторення російської агресії в майбутньому.

Нещодавно у Джидді в Саудівській Аравії відбулася зустріч радників лідерів держав щодо української формули миру. Участь у зустрічі взяли 42 країни.

Зараз ви читаєте новину «"Треба не допустити цього" – як Росія намагається підкупити світ і що нам дає Формула миру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути