четвер, 18 серпня 2022 23:10

Спецтема: Війна Росії проти України

Ніякої російської мови і вивчення, що таке "рашизм": шкільну програму змінили

Ніякої російської мови і вивчення, що таке "рашизм": шкільну програму змінили
З програми "Зарубіжна література" прибрали російських авторів. Фото: pixabay.com

Міністерство освіти і науки змінило шкільну програму.

Це відповідь на виклики, які виникли у зв'язку з повномасштабною збройною агресією Російської Федерації проти України. Подробиці змін МОН опублікувало на сайті.

Історія

В оновлених програмах про СРСР йтиметься, як про державу імперського типу. Про не тільки інструменти насильства, якого у ХХ столітті зазнавали українці, а й про опір йому.

Окремим навчальним блоком вивчатимуть російсько-українську війну, що розпочалася у 2014 році. Зокрема геноцидні дії керівництва РФ і російського війська щодо українців, національний опір проти агресії Росії і міжнародну підтримку України.

Оновлено перелік термінів і понять: "русскій мір", "рашизм"; замість вислову "політика русифікації" застосовано вислів "політика російщення"; "присвоєння суверенітету" (у значенні привласнення, захоплення суверенітету УСРР союзним центром); уточнено контекст застосування поняття "колабораціонізм".

Захист України

У предметі "Захист України" посилять військово-патріотичну складову.

Програму доповнять інформацією про російсько-українську війну і Героїв цієї війни, досвід ведення бойових дій. Також доповнили теми розділів з вогневої підготовки, домедичної допомоги і цивільного захисту.

Основи здоров'я

У програмі додадуть теми, що пов'язані з ризиками воєнного часу: як працює система оповіщення населення, як діяти при повітряній тривозі, обстрілах, надійне і ненадійне укриття, протимінний захист і поводження з вибухонебезпечними і незнайомими предметами, надання домедичної і психологічної самодопомоги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З найпрестижнішого вишу України знесли Булгакова

Географія

У програмі з географії переглянули обсяг навчального часу на вивчення країн у світлі російсько-української війни.

У тему "Країни Азії" додали інформацію про Республіку Корея, її місце у сучасній політичній карті світу, модель економіки, міжнародні зв'язки України з цією країною.

Література

З програми "Зарубіжна література" прибрали практично всіх російських і білоруських авторів. Залишили твори письменників, чия творчість пов'язана з Україною.

Твори Миколи Гоголя і Володимира Короленка вивчатимуть за вибором вчителя, Михайла Булгакова "Собаче серце" – за вибором учнів і вчителя.

У списку творів для позакласного читання залишили для вибору вчителем твори Ільфа і Петрова "12 стільців" та Анатолія Кузнецова "Бабин Яр".

Замість російських, вивчатиметься творчість письменників Жана де Лафонтена, О. Генрі, Анни Ґавальди, У. Старка, Джона Бойна, Е. Шмітта, Йозефа Рота, А. Гранаха тощо.

Замість творів російських поетів включені шедеври світової лірики (П'єр Ронсар "До того, як любов у світ прийшла…", Р. Бернс "Моя любов…", Й.В. Ґете "До моїх пісень…", Г. Гейне "Коли настав чудовий май…", Адам Міцкевич "Непевність").

Російську мову вилучили з переліку рекомендованих для використання в освітньому процесі.

Навчальний рік в Україні розпочнеться 1 вересня і триватиме до 30 червня 2023 року. Навчальний заклад буде самостійно визначати тривалість і структуру навчального року.

Почати навчальний рік очно з 1 вересня зможуть лише ті навчальні заклади, які повністю відповідатимуть безпековим вимогам під час воєнного стану. Зокрема, у школах мають бути облаштовані укриття.

Зараз ви читаєте новину «Ніякої російської мови і вивчення, що таке "рашизм": шкільну програму змінили». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути