субота, 17 вересня 2016 10:17

"Жодного кроку, доки російська сторона не пройде свою дистанцію" - головне з виступу Порошенка
8

Президент Петро Порошенко виступив на засіданні 13-ї щорічної зустрічі Ялтинської європейської стратегії - YES - "Світ, Європа і Україна: шторми змін".

Gazeta.ua наводить головні тези промови президента України.

Про російську агресію

"Два з половиною роки Україна бореться із зовнішньою агресією. Це не громадянська війна. Це не конфлікт в Україні. Це ні що інше, як агресія Росії проти суверенної, вільної демократичної України. Ми повинні використовувати лише це слово".

Про українську армію

"Нас доблесно оберігає українське військо, яке вдалося відновити буквально на марші. Стан війська ми й наші іноземні партнери бачили під час військового параду на 25-ту річницю української Незалежності. Ми створили цю армію за два роки. І це не нові танки, не нові системи залпового вогню, не нова артилерія. Нова армія – це новий український воїн. Мотивований, патріотичний, професійний, молодий. Більшість із них народилися після здобуття країною незалежності. На них не позначилось наше радянське минуле. Вони знають, за що вони б'ються".

Про Крим

"Росія перетворює український Крим на військову базу, свавільно змінюючи стратегічний баланс в Чорному та Середземному морях на свою користь.

Крим перетворюється на концентраційний табір, за "найкращими стандартами" репресій та каральної медицини радянського зразка. Випадок з Ільмі Умеровим, якого примусово помістили у психіатричну клініку, яскраво продемонстрував злочинну і цинічну сутність політики Кремля до проукраїнських активістів в окупованому Криму".

"Ми не визнаємо легітимність російських виборів на окупованій території України. А ті, кого оберуть до складу Державної Думи від Криму, насправді купують собі "членський квиток" до санкційного клубу."

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна запропонувала заборонити Росії головувати в СНД

Про "Мінськ"

"Дорікають, мовляв українська сторона продовжує "впиратися" і не йде далі політичним треком мінського врегулювання. Повторюю: ми вже підставляли щоку. Підставляли так, що ледве живими лишилися. Жодного кроку, допоки російська сторона не пройде свою дистанцію по безпековому треку. Саме в безпеці нині криється ключ до мирного врегулювання на Донбасі".

"Демократичний світ втрачає контроль над власними цінностями. Росія намагається "влізти в голову" західній цивілізації: євроскептицизм, антиамериканізм, ізоляціонізм руйнують систему координат західної цивілізації. Результат - з'явився шанс на побудову "альтернативної" Європи. Європи, побудованої на егоїзмі, популізмі та цинізмі. Із виборами у ключових європейських столицях можлива поява абсолютно нової Європи. Наступні місяці стануть для Заходу справжнім моментом істини".

"Я чую про скарги європейського бізнесу про нібито величезні втрати від санкцій проти Росії. Насправді це не втрати, а інвестиції у вашу безпеку, ваш спокій. Лише вдумайтесь: більшість, якщо не всі надприбутки від нафти, газу, торгівлі з країнами Заходу Росія використала не на модернізацію економіки і господарства, не на поліпшення способу життя, а на корупцію і масштабну модернізацію війська, яке зараз загрожує Україні і Європі – нашій і вашій безпеці. Не можна дозволити, щоб зароблені на торгівлі із Заходом євро чи долари повернулися з Росії до нас кулею чи ракетою".

Про вимоги до Росії

"Росія повинна забезпечити стале та всеохоплююче припинення вогню на Донбасі. Що означає російське перемир'я проголошене без наших друзів і партнерів – Німеччини і Франції – ми побачили за останню добу, коли нам обіцяли припинення вогню, а відбулось більше 30 обстрілів, включно із мінометними та артилеристськими. Повинно бути припинено постачання на українську територію власних регулярних військ, зброї, боєприпасів і військової техніки.

Повинен бути забезпечений безперешкодний доступ СММ ОБСЄ до окупованої території Донбасу і Криму. Наданий повний доступ міжнародним спостерігачам до тимчасово неконтрольованої ділянки українсько-російського кордону.

Наступна вимога – це те, що вказано у Мінських угодах – вивести російські війська з території України,

Звільнити українських бранців і політичних в'язнів – Сенцова, Кольченка, Карпюка, Клиха, Жемчугова і десятки інших".

 

Про посилення санкцій

"Без санкцій ми нічого не зробимо! У нас немає солдатів НАТО, ми захищаємося власною зброєю, але санкції – єдиний механізм утримати Путіна за столом переговорів. І ми на це розраховуємо. Бо коли ми ведемо мову про санкції, йдеться не лише про Мінські домовленості.

Якщо санкції будуть пом'якшуватися чи їх знімуть, чи Росія піде з України, Донбасу чи з Криму? Чи вони виведуть свої війська, відпустять політичних в'язнів, чи вони будуть співпрацювати з ОБСЄ і чи Росія зробить щось для того, щоб пояснити своєму народу - чому знімають санкції? Пояснення цьому немає і це крок задля нашого майбутнього. Європейського майбутнього".

Про підтримку від МВФ

"Позавчора було рішення Ради директорів Міжнародного валютного фонду про продовження програми співпраці з Україною та виділити додаткові обсяги фінансової підтримки допомоги. Це міжнародний знак якості та визнання ефективної роботи української влади на шляху реформ. Тепер це сигнал для інвесторів, що прийдуть в Україну – ми успішно співпрацюємо з МВФ".

 

Про безвізовий режим

"Лібералізація візового режиму є надзвичайно важлива. Україна це заслужила по праву і справедливості. Ми виконали всі 144 критерії візової лібералізації. Ми маємо звіт оціночної місії, я звернувся до заступника голови Європейської комісії із законодавчими ініціативами. Сподіваюся, що на початку жовтня Європейський парламент проголосує на користь цього і буде ухвала Європейської ради".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна вводить чергові санкції проти російських агресорів

 

13-та щорічна зустріч Ялтинської європейської стратегії - YES - "Світ, Європа і Україна: шторми змін" проходить у національному культурно-музейному комплексі "Мистецький арсенал". У роботі форуму взяли участь понад 350 провідних політиків, дипломатів, бізнесменів, громадських діячів, експертів із 20 країн.

Зараз ви читаєте новину «"Жодного кроку, доки російська сторона не пройде свою дистанцію" - головне з виступу Порошенка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути