понеділок, 05 липня 2021 15:56

Немає жодного "єдиного народу" росіян, білорусів і українців - Кулеба

Немає жодного "єдиного народу" росіян, білорусів і українців - Кулеба
Поки ми не члени НАТО, маємо оточити себе малими альянсами з дружніми державами, каже Кулеба. Фото: Getty Images

Безпека України - понад усе. У боротьбі з російською агресією Україні допомагають друзі та партнери. Про це сказав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на форумі "Україна 30: Міжнародна політика".

Gazeta.ua пропонує найцікавіші цитати міністра.

Співпраця зі США, Великою Британією, Туреччиною

"Ми зберегли 100 відсотків санкцій проти Росії за агресію на Донбасі та в Криму, попри спроби Кремля їх послабити. Ми розвинули військово-технічну співпрацю зі США, Великою Британією та Туреччиною.

Йдеться про нові поставки зброї та обладнання зі США, включно з новими швидкісними американськими катерами Mark VI, угоду з Великою Британією на понад 1,5 мільярдів доларів задля зміцнення військово-морських сил, побудови нових кораблів і військових баз, меморандум з Туреччиною, який відкрив шлях до нових проєктів з будівництва бойових кораблів, безпілотників і всіх видів турбінних двигунів"

НАТО

"Ніхто не вірив у це, але нам вдалося приєднати Україну до Програми розширених можливостей НАТО. Україна не лише увійшла до клубу шести найближчих партнерів Альянсу у світі. Програма надає нові практичні можливості підвищення взаємосумісності наших Збройних сил з арміями НАТО. Поглиблену співпрацю розвідок і доступ до всіх без винятків навчань Альянсу.

Україна буде членом НАТО. Це питання часу і ціни, яку ми заплатимо. А доки ми не члени великого альянсу, маємо оточити себе малими альянсами з дружніми державами".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Конгрес США збільшив військову допомогу Україні

Люблінський трикутник

"Люблінський трикутник: Україна, Польща, Литва. Завтра у Вільнюсі відбудеться третя зустріч міністрів. Ми підпишемо низку документів, які ще більше зміцнять нашу тристоронню співпрацю. Це важливий елемент активного посилення ролі України в Центральній Європі".

Ідентичність

"Україна за своєю ідентичністю є державою Центральної Європи. Тут ми свої. І немає в нашій частині Європи "єдиного народу" росіян, білорусів та українців".

Кримська платформа

"Росія шантажує і погрожує іншим країнам, вимагаючи не брати участь у платформі. Деяким вкрай важко під тиском Москви. На цьому тлі участь держав у Кримській платформі - це простий тест про те, з ким ти в питанні окупованого Криму - з Росією чи з Україною.

Але нас ніщо не зупинить. Ми виправимо помилки 2014 року, коли для Донбасу був створений формат, а для Криму - ні. Крок за кроком Україна поверне те, що належить нам за справедливістю і міжнародним правом".

Про Білорусь

"Ми стали споживачем пального з Білорусі, за деякими позиціями майже монопольне становище. Цю ситуацію потрібно виправляти. Лукашенко і не стріляє собі в ногу, намагаючись використати цей важіль".

Не кидати своїх у біді

"Держава, яка не кидає своїх у біді, - це держава, якою пишаються її громадяни.

Створюємо нову програму "Консул допомагає" і Антикризовий центр, який інтегрує всі системи держави та скерує їх на допомогу нашим громадянам за кордоном, в якій би халепі вони не опинилися. Це буде сучасний, цифровий, швидкий та ефективний координаційний центр під управлінням МЗС".

На Російську Федерацію треба посилити міжнародний тиск, сказав президент Володимир Зеленський.

У Чорному морі, Миколаївській, Херсонській та Одеській областях відбуваються багатонаціональні навчання Sea Breeze-2021. Українські військові відпрацьовують спільні дії з колегами з НАТО.

Зараз ви читаєте новину «Немає жодного "єдиного народу" росіян, білорусів і українців - Кулеба». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути