четвер, 19 серпня 2021 18:05

Немає часу. Всі державні послуги треба відцифрувати до кінця 2023-го — Федоров
5

Нові реєстри, електронна прописка, 4G у більшості сіл чекають українців за кілька років. Які зміни будуть у країні і як на них впливає президент Володимир Зеленський — розповідає в інтерв'ю Gazeta.ua Михайло Федоров, віцепрем'єр-міністр — міністр цифрової трансформації. Над проєктами працює найдовше з усіх міністрів – прийшов у Кабмін в першому складі президентської команди.

  Михайло Федоров: "Цифровізація — це не тільки про зручність. А й про боротьбу з корупцією. У кожному регіоні і громаді є різні реєстри, ми бачили багато ситуацій, коли з’являються так звані “мертві душі”. Людини не існує, а на неї оформлюють пенсію у різних громадах"
Михайло Федоров: "Цифровізація — це не тільки про зручність. А й про боротьбу з корупцією. У кожному регіоні і громаді є різні реєстри, ми бачили багато ситуацій, коли з’являються так звані “мертві душі”. Людини не існує, а на неї оформлюють пенсію у різних громадах"

29 серпня буде два роки, як ви на посаді. Вас називають одним з найефективніших міністрів за виконанням обіцянок (із 227 обіцянок виконав 88, це 39%. Ще 101 — у процесі виконання, за результатами аналізу "Слова і діла". — gazeta.ua). Відчуваєте конкуренцію в уряді?

Не дуже моніторю, як інші міністри досягають поставлених цілей. Але ми команда, в якої є спільний план дій, а не конкуренти. Я стежу за тим, що говорю і що обіцяю. Це наша внутрішня релігія: говорити і робити.

З ким радилися в перші місяці?

Багато було радників. І сьогодні є.

А зараз міністри-початківці звертаються до вас?

Міністри — це компетентні люди в певному напряму. У них є досвід. Або команди з досвідом. Розуміють, як діяти. Я допомагаю вирішувати технічні питання, що стосуються нашої діяльності. Наприклад, новий міністр починає шукати або знайомитися із заступником з цифрової трансформації. У нас вони є в кожному міністерстві. Намагаємося якнайшвидше ввести у курс справ, щоб міністр зрозумів, що ми зробили, на якому етапі зараз і які плани. Допомагаємо адаптуватися в статусі, з точки зору цифрової трансформації.

Гугл за запитом "Михайло Федоров" видає понад 12 тисяч новин. Стежите за тим, що про вас пишуть?

Не знаю, багато чи мало 12 тисяч. Я намагаюся аналізувати інформацію у ЗМІ. Розумію динаміку, що і де треба посилити. Використовую всі можливості комунікації — спілкуюся з журналістами, у соцмережах. Мене часто тегають у фейсбуці та інстаграмі. Не завжди лайкаю чи заходжу в коментарі спілкуватися. Але аналізую, чому людина мене тегнула, яка виникла проблема, і відправляю відповідальному з міністерства.

Серед пошукових запитів українців є ваша декларація. За час роботи в уряді ви стали біднішим. Відчуваєте це?

Надходження зменшилися. Я ж працював у бізнесі, займався цифровою трансформацією компаній. Це цікавий прибутковий напрям. В уряді підприємництвом займатися не можна. Є фіксована заробітна плата. Та коли приймав рішення йти працювати в Кабмін, розумів: зароблених коштів мені вистачить, щоб не думати, де взяти гроші. У нашій родині немає нераціональних, нелогічних витрат. Просто живемо.

  За два роки планують відцифрувати всі державні послуги й так економити бюджетні кошти, каже міністр Михайло Федоров
За два роки планують відцифрувати всі державні послуги й так економити бюджетні кошти, каже міністр Михайло Федоров

Застосунок Дія завантажили 6 мільйонів разів. Яка головна мета цієї програми і яким цей застосунок буде за кілька років?

Я постійно роблю краш-тест своїх ідей, бачення, намагаюся критично ставитися до того, що робимо. Вчора думав, що таке Дія. Я часто це питання ставлю. Для мене Дія — це можливість взаємодіяти з державою через мобільний застосунок і вебпортал.
Держава — це сервіс. І має робити все, щоб людина розвивалася і була щасливою, а не заважати. Це — філософія Дії. За кілька років усі взаємодії між людиною і державою відбуватимуться через мобільний застосунок. Або якщо у когось немає доступу до технології, тоді через ЦНАПи. Ця комунікація буде простою.

Держава – це сервіс. Має допомагати, а не заважати


На який сервіс є найбільший попит?

На послугу зміни місця реєстрації. Вона найпопулярніша в країні. Ми багато сил кинули, щоб відцифрувати її. Запустили можливість міняти місце реєстрації онлайн в кількох містах. Хочемо, щоб восени вся країна могла це робити в кілька кліків.

Сьогодні кожна територіальна громада має окремий реєстр. І вони не взаємодіють. А ще є військкомати — це окрема історія. Не говоритиму про корупційні зловживання. У цьому напрямку завжди є якийсь ментальний супротив робити цифровізацію. Та сподіваюся, що на Diia Summit у жовтні зможемо презентувати вже оновлену послугу, яка працюватиме по всій країні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Паспорт у застосунку "Дія" замінить паперовий документ

Як тільки запрацював сервіс Дії з водійськими посвідченнями, їх не приймали в установах. Чи зараз електронні документи вже вписані в інші системи?

Із цим немає проблем. Поліцейські оперативно навчилися працювати з електронним документами. Перевіряють через смартфони. Не треба спеціального обладнання.
Ми швидко рухаємося. Пошти почали приймати документи в Дії, багато банків теж, з паспортом в Дії можна літати на внутрішніх авіарейсах або подорожувати потягом. Підкріпили все законопроєктом. І стали першою країною у світі, яка прирівняла електронні документи до паперових. Він набирає чинності з 23 серпня. Після цього будь-який державний орган або бізнес не зможе відмовити в тому, щоб надати послуги через електронні документи.
Звичайно, проблеми будуть. Створили відділ впровадження. Прочитали про досвід уряду Великобританії — там такі відділи організовують під певні реформи. Наш аналізує ситуацію по країні — що відбувається, які є відмови. Мине час — і все працюватиме.
Коли почав активно розвиватися фейсбук, у мене не було інтернету вдома. А сьогодні ним користується дуже багато людей.

Ми стали першою країною у світі, яка прирівняла електронні документи до паперових


Президент Володимир Зеленський заявляв, що у найближчі роки 100 процентів держпослуг перейдуть в онлайн. Чи це стосується оформлення документів на пенсію? У вас є ідеї, як цифровізувати Пенсійний фонд?

Над цим працюємо. Хочемо запустити можливість оформити пенсію онлайн через портал Дія.
Реєстри почали з'являтися не так давно, не вся інформація про трудовий стаж є в електронному вигляді. Дуже багато — на папері. Зокрема, у тих людей, які працювали в 1990-х. Тому іноді потрібно буде підкріпляти інформацію паперовими документами. Але це можна буде також зробити онлайн – сфотографувати чи додати сканкопію.
Цифровізація — це не тільки про зручність. А й про боротьбу з корупцією. У кожному регіоні і громаді є різні реєстри, ми бачили багато ситуацій, коли з'являються так звані "мертві душі". Людини не існує, а на неї оформлюють пенсію у різних громадах.
Працюємо над єдиним реєстром соціальних виплат. Це економія мільярдів гривень для бюджету. За даними Мінфіну, приблизно 10 відсотків соцвиплат можна оптимізувати — їх не платитимуть тим людям, які не мають на це права. І збільшити тим, хто має.

Людини не існує, а на неї оформлюють пенсію у різних громадах

А на скільки реально зв'язати всі ці реєстри за два-три роки?

Реально. Плануємо встигнути до кінця 2023 року. Немає часу. Конкуруємо з іншими країнами. У Європі це почали вирішувати у 1990-х. Ми відстаємо. Але багато чого робимо першими.
За два роки хочемо відцифрувати всі державні послуги й економити бюджетні кошти. За 2020 рік проаналізували 1,5 тисячі закупівель ІТ-проєктів. Зупинили майже 150 із них. І зекономили бюджету 1,3 мільярда гривень.

500 мільйонів гривень мають піти на підключення до інтернету 6 тисяч об'єктів у селах і 602 мільйони – на Національну програму з інформатизації. На що конкретно витратять ці гроші?

484 мільйонів – це підключення до оптичного інтернету понад 3 тисяч населених пунктів. Та 6 тисяч об'єктів соціальної інфраструктури. Там проживає більше 1 мільйона українців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄС офіційно визнав українські Covid-сертифікати

Це підключення шкіл чи будівель громади? Чи просто підведення до населеного пункту?

У цих населених пунктах не було фіксованого оптичного інтернету. Ми підключаємо об'єкти соціальної інфраструктури. Але ж паралельно з'являється точка підключення для всіх людей.

Цікаві умови для провайдерів — вони мають до кінця 2022 року забезпечити безкоштовний інтернет для всіх соцзакладів. І не братимуть гроші від громади за інтернет. Підключаємо так лікарні, школи, пожежні частини, бібліотеки. У кожному закладі буде доступний відкритий WiFi.
Не запрошуємо монополістів, а дозволяємо брати участь невеличким провайдерам, які працюють "в білу" і близько перебувають до населеного пункту. Так зекономили більше як 500 мільйонів гривень. Сподіваюся, що за рік-два вдасться підключити 95 відсотків населення до фіксованого інтернету.
Національна програма інформатизації — це така бюджетна стаття. Гроші розподіляємо між міністерствами, вони розробляють продукти, потрібні для цифровізації. Наприклад, ми говорили про єдиний реєстр соціальних виплат. Це частина програми інформатизації. Податкові послуги онлайн – також. Мін'юст – це новий реєстр виконавчих проваджень.
Використовуємо допомогу донорів — міжнародних фондів, партнерів, бізнесу. Бо це можливість швидко реалізувати проєкти. ІТ-напрямок повинен рухатися швидко.

  Михайло Федоров: "За останній рік понад мільйон українців вперше отримали 4G"
Михайло Федоров: "За останній рік понад мільйон українців вперше отримали 4G"


Нещодавно ви у фейсбук писали, що спрощуєте умови для розбудови мережі 4G в Україні. І до кінця року високошвидкісний інтернет з'явиться у понад 3,5 тисячах сіл. Як рухається цей процес?

За останній рік понад мільйон українців вперше отримали 4G. Понад 7 мільйонів отримали його покращення за рахунок покриття новими операторами. Цього року хочемо покрити основні траси міжнародного сполучення інтернетом. До кінця 2023-го прагнемо покрити населення України мобільним інтернетом на 95 процентів. Ще багато роботи. Від взаємодії з операторами, швидкості їхніх інвестицій в інфраструктуру залежатиме, як швидко досягнемо мети.

  Михайло Федоров: "Якщо кілька годин спілкуватимуся українською, нею починаю думати. Тепер потрібно ще з англійською так"
Михайло Федоров: "Якщо кілька годин спілкуватимуся українською, нею починаю думати. Тепер потрібно ще з англійською так"

Трапляється, що оператори заявляють про 4G. А за фактом люди послуги не отримують. Швидкість інтернету не дотягує до цього рівня. Яким у цій частині буде контроль із боку держави?

Зараз затверджуються мінімальні вимоги до якості мобільного зв'язку, щоб прибрати такі ситуації. Тобто нижче певної швидкості інтернет не буде ні у великих містах, ні на околиці селищ.

Цьогоріч організація, яка відповідає за контроль використання радіочастот, — Український державний центр радіочастот — закупила обладнання для перевірки якості зв'язку. Тепер зможемо моніторити реальну якість інтернету по країні.
Хочемо зробити проєкт публічним, щоб усі громадяни бачили інформацію операторів і реальну якість інтернету.

1 липня першому центру підтримки підприємців Дія.Бізнес у Харкові виповнився рік. За цей час звернулися 10 тисяч підприємців. Команда провела майже 2 тисячі консультацій і 400 заходів. Як можна оцінити його ефективність?

Цей проєкт – частина нашої ідеології. Хочемо, щоб Україна була країною підприємців, щоб людей займалися бізнесом і у них були для цього можливості. Якщо є питання, як наймати працівників, запускати рекламу, сплачувати податки, реєструвати бізнес, щоб люди отримували цю інформацію. По суті, це новий формат публічної послуги "А що робити, якщо я хочу стати підприємцем?"

Ми це робимо не за бюджетні кошти. Допомагає бізнес. У кожному регіоні є свої партнери. Зазвичай це локальні підприємці. Цей проєкт неприбутковий. Підприємці організовують самі, керують самі і допомагають іншим. Дуже крута модель функціонування.
Якщо у вашому місті немає Центру допомоги Дія.Бізнес, можна онлайн отримати безкоштовно будь-яку консультацію на порталі.

Україна повинна стати країною підприємців

Були "Бізнес-інкубатори", але та схема не працювала. І так вони тихенько і вмерли.

Торік ми запустили фонд стартапів. Держава стала найбільшим ангельським інвестором в країні. Фонд інвестував понад 5 млн в близько 200 стартапів. Там є дуже круті проєкти. Ми розуміємо, як робити, щоб наші проєкти працювали.

Ви в перших інтерв'ю на посаді говорили, що маєте довірливі стосунки із президентом Володимиром Зеленським. Як зараз?

Постійно комунікую з президентом. Електронна країна – це один із пунктів його програми. Це його ідея, в яку він мене закохав. Розуміє нашу кінцеву мету про 2023 рік – всі державні послуги онлайн, доступ населення до інтернету.

Ви були головним цифровим стратегом команди Зеленського. Чи радяться з вами зараз народні депутати зі "Слуги народу"?

Після того, як став радником президента, не займаюся соціальними медіа, діджиталом. А коли ти не працюєш із цим системно, втрачаєш відчуття, розуміння. Тому що сфера розвивається динамічно. Навіть не знаю, хто в партії відповідає за це.

Чому на місцевих виборах не вдалося повторити успіх парламентської кампанії 2019-го?

Я не аналізував з точки зору діджиталу специфіку місцевих виборів. На парламентських або президентських ресурс однієї людини обмежений. І потрібно через цифрові інструменти доносити свої цінності і бачення. На місцевих виборах, мені здається, взагалі не потрібно робити ставку на соціальні медіа. Потрібна максимальна комунікація з кожною людиною.

  Федоров: "Постійно комунікую з президентом. Електронна країна – це один із пунктів його програми"
Федоров: "Постійно комунікую з президентом. Електронна країна – це один із пунктів його програми"

Ви гарно говорите українською.

Дякую.

Перейшли під час роботи в уряді. Коли для себе вирішили?

Ще коли я навчався в університеті, ходив на семінари, багато виступав. У мене була щоденна практика. Потім працював у бізнесі. Більшість клієнтів і співробітників у Запоріжжі спілкувалися російською, тому і я став частіше використовувати російську мову у житті. Тому коли ми презентували бренд Дії у вересні 2019 року, я ще говорив російською. Сказав, що це мій перший і останній виступ нею на посаді. Зараз всі мої публічні виступи - тільки українською.

Для мене тепер немає проблеми перейти на певну мову. Люблю українську, багато читаю нею.

А якою думаєте?

Якщо кілька годин спілкуватимуся українською, нею починаю думати. Тепер потрібно ще з англійською так.

Коли з'явиться Siri українською?

Сподіваюся, скоро. Ми спілкуємося з компанією-виробником, щоб Apple працював в Україні. Зустрічалися у Лондоні, обговорювали і Siri українською. У комунікації з користувачами і між собою чуємо часто таке питання.

Якою буде доля проєкту "Ліфт", за допомогою якого команда Зеленського збиралася набирати фахівців у владу?

Це крутий проєкт. Завдяки йому ми знайшли багато людей у міністерстві. Молоді прийшли до державного управління. Зараз працюємо над перезапуском цього проєкту. Я хочу дотиснути і побудувати системний інструмент наповнення держави молодими спеціалістами. Це також підтримує президент.

Зараз ви читаєте новину «Немає часу. Всі державні послуги треба відцифрувати до кінця 2023-го — Федоров». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути