понеділок, 28 березня 2022 07:40

Спецтема: Війна Росії проти України

Основою миру стане нейтралітет України, але поки це неприйнятно - Bloomberg

Основою миру стане нейтралітет України, але поки це неприйнятно - Bloomberg
Нейтралітет є привабливим способом вирішення суперечок щодо невеликих країн, які знаходяться у стратегічно важливому місці. Фото: eastnews.ua

Нейтралітет України стане основою мирного договору з Російською Федерацією.

Водночас наразі він неприйнятний ані для РФ, ані для України, повідомляє Bloomberg.

"Диявол будь-якого врегулювання криється у деталях. Нейтральність за прийнятними для України принципами була б зараз огидною для президента Росії Володимира Путіна, а врегулювання нейтралітету за принципами, прийнятними для Путіна, стане смертним вироком для незалежної України", - заявив професор Школи передових міжнародних досліджень при університеті Джонса Хопкінса Гал Брендс.

Президент Росії Путін і президент України Володимир Зеленський вважають, що в майбутньому зможуть укласти більш вигідну угоду, ніж сьогодні, незалежно від того, чи ця угода передбачає нейтралізацію чи ні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україна має приймати рішення без посередників між Києвом та Москвою" - Нуланд

"Вони обидва не можуть мати рацію, звичайно. Але поки не буде доведено, що хтось помиляється, війна продовжуватиметься, а отже, справи в Україні, швидше за все, стануть набагато гіршими", - вважає Брендс.

Нейтралітет є привабливим способом вирішення суперечок щодо невеликих країн, які знаходяться у стратегічно важливому місці. Нейтралітет молодої Бельгії був гарантований багатосторонньою Лондонською угодою в 1839 році, але зрештою його порушила Німеччина в 1914 році.

Наразі проблема пов'язана з суперечливими уявленнями про нейтралітет. Коли Путін говорить про нейтралізацію, він має на увазі не лише союзницький статус України, він уявляє її ослабленою та роззброєною. Такі поступки, швидше за все, призведуть до руйнування, а не збереження незалежної України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський погодився на російську-офіційну - Ердоган

"Україна могла б відстояти свій нейтралітет, якби була "озброєна до зубів", щоб зробити з будь-якою армією те, що вона робить зараз із силами Путіна. Це мало б на увазі створення досконалішого українського військово-промислового комплексу, або надання великої кількості сучасної зброї — протитанкових ракет, боєприпасів, систем ППО тощо — а також велике фінансування та навчання з боку Заходу", - пише професор.

Він зазначає, що будь-яка обіцянка, яку дає Путін, безглузда, тому обіцянки захистити Україну, якщо її нейтралітет буде скомпрометовано, мають виходити від Вашингтона, Лондона та інших західних держав, що дуже схоже на членство в НАТО. Жоден із варіантів не влаштує Путіна, бо у такому разі йому не вдасться контролювати Україну.

Україні не доведеться йти на територіальні поступки заради припинення вогню у війні з Росією.Однак це питання держава має вирішувати самостійно. Водночас США запровадять нові санкції.

Підпишіться на наш канал в Telegram. Інформуємо про ситуацію в країні.

Зараз ви читаєте новину «Основою миру стане нейтралітет України, але поки це неприйнятно - Bloomberg». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути