четвер, 28 вересня 2017 15:01

"Не звертаємо уваги на істерику Росії" - Порошенко про мову освіти

"Не звертаємо уваги на істерику Росії" - Порошенко про мову освіти
"Людина, яка закінчила українську школу має вміти розмовляти українською мовою" - президент Петро Порошенко. Фото: УНІАН

Україна не звертатиме уваги на істеричні заяви Росії у питанні мови в освіті. Посилення української мови - пріоритет.

Про це заявив президент Петро Порошенко на зустрічі з освітянами.

"Хотів окремо зупинитися на сьомій статті закону, яка викликала не лише внутрішній, але й міжнародний резонанс.

Останні роки ми дуже обережно, але впевнено впроваджуємо курс на наповнення реальним змістом державного статусу української мови. Це було одним з моїх пріоритетів під час виборчої кампанії на посаду президента.

Деякі з наших кроків вже перевірені часом. Пам'ятаєте, скільки було дискусій, звинувачень про квоти на українську мову у радіоефірі. А тепер радіостанції перевиконують вимоги закону про квоти.

Я поставив завдання ухвалити закон про захист української мови в сфері послуг. Бо там дехто поводить себе так, ніби не усвідомлює, що працює в Україні.

Ми не могли не посилити роль української мови в освіті. Про що тут дискутувати? Людина, яка закінчила українську школу, має вміти розмовляти українською мовою.

Не звертатимемо уваги на істеричні заяви Державної Думи Російської Федерації, яку давно прозвали тюрмою народів. Із якої ми вирвалися і до якої ніколи не повернемося. Пригадайте Шевченка: "Там на всіх язиках все мовчить бо "благоденствує", - сказав Порошенко.

Також президент заявив: "Маємо довести всім європейським структурам, що мовна стаття закону повністю відповідає європейським практикам".

"Міністерство освіти вже звернулося до Ради Європи, Венеціанської комісії. Я би просив міністра, щоб ми не були пасивними "почекунами", а активно захищали своє бачення обов'язкових гарантій прав національних меншин", - додав Порошенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Євросоюзі підтримують українську експертизу "мовної" статті

5 вересня народні депутати 255 голосами підтримали освітню реформу. Ключовими її нововведеннями стали 12-річна школа, підвищення зарплат вчителям. Із 1 вересня наступного року дошкільну і початкову освіту діти можуть здобувати мовою відповідної національної меншини, при цьому паралельно вивчаючи державну мову.

28 вересня закон "Про освіту" набув чинності.

Занепокоєння освітньою реформою в Україні висловили Болгарія, Угорщина, Румунія та Молдова. Там вважають, що український "Закон про освіту" порушує права їхніх меншин.

Зараз ви читаєте новину «"Не звертаємо уваги на істерику Росії" - Порошенко про мову освіти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути