Ексклюзиви
субота, 17 лютого 2024 18:38

"Не сидітимемо склавши руки": у Китаї зробили заяву про війну в Україні

"Не сидітимемо склавши руки": у Китаї зробили заяву про війну в Україні
Китай не був ініціатором і не є учасником так званої "кризи в Україні", заявив міністр закордонних справ Ван Ї. Фото: Getty Images

Китай не був ініціатором і не є учасником так званої "кризи в Україні".

Проте він не буде сидіти "склавши руки та спостерігати". Про це під час Мюнхенській конференції з безпеки заявив Міністр закордонних справ Китаю Ван Ї, пише ТСН.

"Китай не був ініціатором української кризи і не бере участі в ній. Однак це не означає, що ми сидітимемо склавши руки і спостерігатимемо за нею здалеку. Китай продовжуватиме сприяти мирним переговорам та пошуку політичного рішення", - заявив Ван Ї.

Він також додав, що позиція Китаю базується на основі чотирьох принципів: поваги до суверенітету та територіальної цілісності всіх країн, повного дотримання цілей і принципів Статуту ООН, врахування законних безпекових занепокоєнь країн та підтримки конструктивних зусиль для встановлення миру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Блінкен зустрівся із главою МЗС Китаю: говорили про Україну

"Діючи згідно з цими основними принципами, Китай невпинно працює над сприянням миру та мирним переговорам. Зараз немає належних умов, щоб сторони могли повернутися за стіл переговорів, але поки є надія, ми не відмовимося від наших зусиль", - підкреслив міністр.

Окремо він додав, що між Китаєм та Росією існують "нормальні відносини, як у великих країн". І запевнив, що вони не мають на меті створення альянсу та не направлені проти жодної третьої сторони.

"Ми виступаємо проти будь-яких спроб звинуватити Китай або перекласти відповідальність за врегулювання ситуації в Україні на Китай, бо Китай провів багато конструктивної роботи і ми продовжуватимемо по-своєму відігравати позитивну роль у цьому врегулюванні", - зазначив Ван Ї.

Постійний представник КНР при Організації об'єднаних націй Чжан Цзюнь нещодавно закликав Сполучені штати Америки припинити постачання озброєння Україні.

Він заявив, що Росія та Україна повинні почати виконувати Мінські угоди 2014 року. Чжан назвав допомогу Україні "підливанням масла у вогонь". При цьому він не засудив військову агресію РФ.

Зараз ви читаєте новину «"Не сидітимемо склавши руки": у Китаї зробили заяву про війну в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути