четвер, 02 липня 2020 18:26

Назвали політичне підґрунтя відставки Смолія

Назвали політичне підґрунтя відставки Смолія
Зеленський і Смолій на першій робочій зустрічі. Травень 2019 року. Фото: @YSmolii

Голова Національного банку Яків Смолій пов'язаний із командою минулої влади. А президент Володимир Зеленський не довіряє своєму попереднику Петру Порошенку і його людям.

Так Gazeta.ua політичний оглядач Леонід Швець прокоментував подання президента до парламенту звільнити Смолія.

Водночас відставка Смолія нічого не змінює на політичному олімпі, каже експерт.

"Оскільки все правління Нацбанку залишається, керує не одна людина. З другого боку, складні стосунки НБУ з урядом, Офісом президента були й раніше. Це не секрет.

Так, заява Смолія про відставку - певний знак. Але щоб з нього робити те, що роблять зараз - і долар у нас вже 100, все пропало. Нічого не пропало.

Хотілося б очікувати від керівництва держави - укріплення державних інституцій. Які не залежали б від персони. А Зеленський іде шляхом персонального перебору керівників. Це шлях у нікуди.

Щоб там не казали, Нацбанк - незалежна установа. Якщо людина говорить, що на неї був тиск, то, мабуть, були важелі цей тиск створювати. Про які Смолій сам може не хоче говорити. Він - ще з команди Валерії Гонтаревої, до якої було багато запитань, зокрема, щодо рефінансування.

Якщо людина говорить, що на неї був тиск, то, мабуть, були важелі цей тиск створювати

Для Зеленського дуже важлива персональні довіра. Смолій - не та людина, з якою в нього внутрішній резонанс. Певну роль у цій ситуації це зіграло.

Зеленський - популіст за стилем. Сьогодні я тобі довіряю, а завтра - ні. Як було з генпрокурором, прем'єром.

З одного боку, лавка запасних у влади коротка, немає напрацьованих кадрів. З другого - безкінечна. В Україні є багато великих банків, серйозних банкірів, які могли б упоратися з керуванням НБУ, були б не гірші за Смолія.

Щодо Коломойського, то він, може, і радий зміні керівництва Нацбанку. Має претензії до команди Гонтаревої, за якої націоналізували Приватбанк.

Чи він за цим стоїть? Скоріше ні. Хоча його група в "слугах" відпрацювала своє, весь час б'є по Нацбанку.

Спрацьовує стара інерція, коли говорили: Зеленський - "маріонетка Коломойського". Вже давно з'ясувалося, що це не так. У випадку зі Смолієм все скоріше співпало. Команда Гонтаревої - це команда Порошенка. Зеленський не довіряє Порошенку, його людям.

Є політичні підстави роздувати паніку. Опоненти Зеленського закидають, що все, що він не зробить - все пропало. Тут можна погодитися з Петром Олексійовичем періоду його президентства - не треба розхитувати човен. Навіщо розхитувати, панікувати? Гроші люблять тишу. Треба бути трішки розсудливішими", - каже Леонід Швець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лиха не буде, навіть якщо Смолій піде - економіст

Голова правління Нацбанку Яків Смолій написав заяву про звільнення та передав її на розгляд президенту Володимирові Зеленському, про це повідомила пресслужба фінустанови 1 липня. У Нацбанку заявили про систематичний політичний тиск.

Наступного дня президент передав на розгляд Верховної Ради проєкт постанови про звільнення Смолія.

Зараз ви читаєте новину «Назвали політичне підґрунтя відставки Смолія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути