четвер, 04 жовтня 2012 16:14

Призначення суддів у Верховній Раді давно формальне. Та Янукович хоче забрати навіть це - нардеп

Призначення суддів у Верховній Раді давно формальне. Та Янукович хоче забрати навіть це - нардеп
Андрый Сенченко впевнений, що треба змінювати всю судову систему. Фото: obozrevatel.com

Намагання відібрати у парламенту навіть формальну процедуру призначення суддів є ще одним кроком до закріплення диктатури президента Віктор Януковича.

Таку думку Gazeta.ua висловив народний депутат Андрій Сенченко, коментуючи ініціативу президента Януковича щодо виключення Верховної Ради з процедури призначення суддів.

"Право назначати суддів сьогодні вже не належить Верховній Раді. Це абсолютно формальна процедура, яка проходить через Раду, і президент хоче навіть останні відтінки цієї формальної процедури забрати. Це ще один крок до закріплення диктатури Януковича в країні", - переконаний парламентар.

Сенченко переконаний, що загалом необхідно змінювати всю систему, разом із призначення суддів та їх фінансуванням.

"Я не вважаю систему затвердження судів у Верховній Раді досконалою. І взагалі, всю систему призначення суддів. І думаю, що зараз питання не в тому, які повноваження Ради Януковича перетягне на себе. Питання в тому, що потрібно змінювати владу і змінювати сам механізм формування судів і механізм їхнього фінансування. Потрібно забезпечувати повноцінну незалежність суду, а вона починається з процедури призначення суддів, з процедури притягнення їх до відповідальності, з фінансування та процедури зняття суддів. Це все в комплексі, якщо воно буде підконтрольне суспільству, буде зрозумілим і прозорим буде забезпечувати правосуддя в країні", - підкреслив він.

Нардеп переконаний, що місцевих суддів необхідно обирати.

"Це може бути механізм достатньо прозорий, для того, щоби люди могли брати участь у виборах, контролювати цей процес, і це можливо зробити. А далі, все що стосується суддів апеляційної, касаційної інстанції, то там має бути механізм, який передбачає врахування стажу роботи, кваліфікаційних вимог і т.д.", - підкреслив Сенченко.

Як повідомлялося раніше, у другій половині дня четверга в Конституційну асамблею будуть передані пропозиції Януковича щодо змін у розділ Конституції "Правосуддя". Вони стосуватимуться відсторонення парламенту й інших політичних органів від процесу призначення або обрання суддів на посаді. Рішення про це (призначення) буде ухвалювати Вища кваліфікаційна комісія в тому порядку, в якому вона сьогодні вже працює.

Зараз ви читаєте новину «Призначення суддів у Верховній Раді давно формальне. Та Янукович хоче забрати навіть це - нардеп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути