четвер, 16 грудня 2021 11:38

НАТО - це вибір України: Зеленський приїхав у штаб-квартиру Альянсу

НАТО - це вибір України: Зеленський приїхав у штаб-квартиру Альянсу
Зеленський зустрівся із Столтенбергом у штаб-квартирі НАТО.

Вступ до НАТО - це вибір України. Росія хоче заблокувати євроатлантичну інтеграцію.

Про це було сказано на брифінгу президента України Володимира Зеленського із генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом в Брюсселі у четвер, повідомляє Gazeta.ua.

"Ми обговорювали значне нарощування російських збройних сил довкола України. Десятки тисяч військ у бойовій готовності, артилерія, танки, дрони, а також електронні системи введення бою. Ми не бачимо, що зменшується це нарощування. Навпаки - продовжується", - заявив Столтенберг.

Росія займається провокацією, сказав генсек НАТО.

"Це дестабілізаційно і підриває безпеку у Європі.

Росія повинна повернутися до дипломатії і деескалації. А також поважати северенітет і територіальну цілісність України", - заявив Столтенберг.

Якщо РФ розпочне новий виток агресії проти України, матиме жорсткі наслідки і "високу ціну", сказав.

"Ми не визнаємо незаконну анексію Криму Росією. Україна має право захищати себе", - додав.

НАТО і надалі надаватиме Україні підтримку. "Україна має право обирати свої заходи безпеки. Це фундаментальний принцип європейської безпеки. І рішення, чи Україна може приєднатися до НАТО прийматиметься тільки Україною і 30 членами Альянсу", - заявив Столтенберг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сьома країна ЄС підтримала євроінтеграцію України

Зеленський заявив про "змістовні консультації" щодо посилення взаємодії між Україною і НАТО.

"Те, що нині відбувається на тимчасово окупованому півострові Крим, Донбасі та навколо кордонів України, у Чорному та Азовському морях, варто розглядати в комплексі з іншими гібридними елементами, які російська сторона використовує для шантажу і тиску на нашу державу", - сказав президент.

Зі слів Зеленського, РФ використовує мігрантів, як зброю, створює штучну енергетичну кризу, поширює дезінформацію і робить кібератаки.

"Це елементи загального сценарію із дестабілізації безпекової ситуації в регіоні, в Україні, в цілому в Європі.

Їх мета - дестабілізувати ситуацію на кордонах з НАТО, створити у суспільстві наратив щодо слабкості НАТО, союзників, заблокувати євроатлантичну інтеграцію України. Це особистий вибір українського народу.

Наш євроатлантичний курс залишається незмінним. Його підтримка в українському суспільстві зростає", - сказав.

"Ми не підемо на компроміс щодо права України обирати свій шлях. Ми не підемо на компроміс щодо права НАТО захищати своїх союзників і ми не підемо на компроміс у тому, що НАТО має партнерство з Україною, яке важливе і для нас, і для України.

Агресор тут – Росія. Це Росія використовує військову силу проти України, незаконно анексує частину території, продовжує дестабілізувати Схід", - сказав Столтенберг.

Торік Україна здобула статус Партнера розширених можливостей НАТО. Цьогоріч українські військові звання перевели на коди військових рангів Альянсу.

14 грудня Верховна Рада дозволила допуск в Україну підрозділів збройних сил інших держав для військових навчань 2022 року.

Зараз ви читаєте новину «НАТО - це вибір України: Зеленський приїхав у штаб-квартиру Альянсу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути