пʼятниця, 06 січня 2012 10:53

Наші еліти не розуміють, що революція їх змете - Карасьов

Наші еліти не розуміють, що революція їх змете - Карасьов

Януковичу не слід було згортати реформи попередньої влади та "пресувати" Тимошенко.

Таку точку зору в інтерв'ю "Газеті по-українськи" висловив директор Інституту глобальних стратегій 55-річний Вадим Карасьов.

"Якби Тимошенко не потрапила під прес, то залишилася б одним з опозиціонерів, який поступово скочувався б зі своєю "Батьківщиною", старішав. Зараз Тимошенко відроджується, перетворюючись на в'язня совісті, й це переводить її в нову якість", - зазначив він.

Янукович повинен був робити все, щоб утихомирити революційні моменти та втягнути опозицію у владу.

"Треба було просто продовжувати те, що робила минула влада. Вступ у Світову організацію торгівлі — не реформа? Ще й яка! Те, що робив Вакарчук із незалежним оцінюванням — теж реформа вищої школи, завдяки якій випускники із простих сімей отримали можливість учитися в елітних столичних закладах без хабарів. Головний реформаторський двигун — Угода про асоціацію з Євросоюзом. Підпишіть її — і країна одразу почне реформуватися. Але все це було згорнуто. Ми отримали пустопорожні "надзвичайні заходи" по всіх напрямах", - сказав Карасьов.

Об'єднання опозиції у 2012-му не варто очікувати, бо опозиціонери не розуміють неминучість революції, що їх змете.

"Наші еліти — це типаж, що відходить. Вони не розуміють, що перебувають на перехресті епох, що зараз інша погода. З'являються вільні люди, яким потрібна влада не для того, щоб кидати понти або збагачуватися, а щоб робити щось для суспільства", - застерігає політолог.

Представники певних соціальних груп об'єднаються за умови явних фальсифікацій на виборах.

"Будуть явні ознаки фальсифікації виборів, тоді ці люди вийдуть на вулиці. Тому що є почуття власної гідності. Коли лікар чи вчитель бере хабар, думаєте, йому це приємно? Ні. Хіба медики погано живуть у світі? А наших довели до рівня жебраків".

З України пострадянської треба зробити європейську і запровадити в ній конституціоналізм.

"Опозиції слід сказати людям, що наступний парламент буде тимчасовим. Туди мають пройти літератори, журналісти, юристи, чесні людей, щоб вони склали корпус нової Конституційної ради. Треба підготувати нову Конституцію, де прописати, що Верховна Рада має бути іншою й називатися Національними Зборами, повноваження президента мають бути європейські, фінансування партій зробити прозорим, суд — незалежним. Потім призначити вибори в новий парламент за новою Конституцією. Можливо, і президента. Тоді ми отримуємо нове поле політичної конкуренції, нові партії", - підсумував Карасьов.

Повну версію інтерв'ю читайте у свіжому номері "Газети по-українськи" від 6 січня.

Зараз ви читаєте новину «Наші еліти не розуміють, що революція їх змете - Карасьов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

36

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути