четвер, 13 грудня 2018 17:06

Насалик почав гру проти Гройсмана - політолог

Насалик почав гру проти Гройсмана - політолог
Політолог Петро Олещук прокоментував прогнозний енергобаланс Міненерговугілля на 2019 рік. Фото: PRportal

На думку політолога Петра Олещука, скажений енергобаланс на 2019 рік, який підготувало Міненерго, обіцяє великі ризики для уряду Гройсмана.

"Всупереч оптимістичним заявам прем'єр-міністра про зростання економіки в поточному і наступному році, Міненерговугілля переглянуло прогнозний енергобаланс на 2019 рік у бік зниження споживання електроенергії. Або в МЕУП знають про динаміку промислового виробництва щось, що уряд не виносить на публіку, або Насалик вирішив підкласти шефу свиню уповільненої дії", - пише політолог у своєму блозі на Liga.net.

Автор зазначає, що всупереч заявам прем'єра Гроймана і авторитетних міжнародних структур ЄБРР і МВФ про зростання ВВП в наступному році, Міненерго за даними "Деловой столицы" знизило прогноз споживання електроенергії в 2019 році на 2500 млн кВт-година.

"У питаннях урядових інсайдів "Деловая столица" рідко помиляється - загальновідомо, що її редакційну політику визначає повірений Гройсмана в парламенті Вадим Денисенко. І той факт, що новина подана в негативній конотації з акцентом на невідповідність інтересам найбільшої державної генеруючої компанії НАЕК "Енергоатом" багато про що говорить. Чим загрожує фінт відомства Насалика з цифрами прогнозного балансу зрозуміло навіть не фахівцеві - в найбільш невідповідний момент в енергосистемі виникне дефіцит електроенергії, котрий доведеться вирішувати за рахунок відключень споживачів. З урахуванням того, що 2019-й це рік перманентних виборів (навесні президентських, а восени парламентських), відключати, швидше за все, доведеться промислові підприємства", - підкреслює Олещук.

Якщо така логіка вірна, то не зростання економіки визначає енергобаланс, а занижений енергобаланс сформує ситуацію економічного підйому, який не відбувся. Олещук називає основні версії того, що відбувається.

"Чим керується в такій ситуації Насалик залишається тільки гадати. За версією "Деловой столицы" на нього тисне НКРЕКП. Але не виключений і більш хитромудрий сценарій, згідно з яким неминучий енергетичний катаклізм в розпал виборів повинен статися в інтересах одного (або однієї) з провідних політичних гравців. Щоб красномовно показати виборцям провал влади в енергетичній та економічній політиці. Адже, Насалик не тільки культурист, але і політик з багаторічним стажем. А у політиків союзники завжди тимчасові, вічні лише інтереси. Перш за все, свої власні", - припускає політолог.

Як повідомлялося, "Деловая столица" з посиланням на джерела в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості оприлюднила параметри оновленого прогнозного балансу електроенергії ОЕС України на 2019 рік. За інформацією видання, в енергобаланс внесені радикальні зміни. Зокрема, документ передбачає зниження прогнозу споживання електроенергії в 2019 році на 2500 млн квт-година.

Представники атомної галузі виступили з жорсткою критикою даної версії енергобалансу. Директор з інвестицій та перспективного розвитку компанії НАЕК "Енергоатом" Тетяна Амосова на засіданні НКРЕКП 12 грудня завила, що його твердження може призвести до ризиків техногенного характеру. "Ця позиція міністерства необгрунтована. Вона буде безпосередньо впливати на безпеку експлуатації наших електростанцій. Ми не можемо погодитися з цією позицією міністра, вона незаконна, ми будемо її оскаржувати", - підкреслила вона.

Зараз ви читаєте новину «Насалик почав гру проти Гройсмана - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути