Ексклюзиви
пʼятниця, 03 червня 2022 23:38

Спецтема: Війна Росії проти України

Нас з Росією розділяє цивілізаційна прірва - Подоляк

Нас з Росією розділяє цивілізаційна прірва - Подоляк
Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк підбив підсумки 100 днів війни. Фото: РБК

Між Україною і Росією – цивілізаційна прірва.

Українці показали, що немає ніяких "братських народів", "спільної культури", і справа не в "політиках, які воюють", написав радник голови Офісу президента Михайло Подоляк.

"100 днів тому Україна прокинулась о 5-й ранку від звуків, які не забуде ніколи. Розплющивши очі й побачивши пропущені виклики, ми одразу все зрозуміли. Монстри таки пішли війною. Монстри прийшли нас убивати", - йдеться в дописі.

Українці показали, що у нас ніколи не буде "русского мира" – він остаточно похований під руїнами Маріуполя, а з ним – і "спільний культурний простір".

"100 днів тому нам давали 72 години, висловлювали співчуття й пропонували прийняти "нову реальність". Зрозуміли нарешті, що таке Україна?", написав Подоляк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Перемога за нами" - Зеленський на 100-й день війни звернувся до українців

Уся країна перетворилася на єдиний логістичний організм і військову машину. Військовий, дипломатичний, волонтерський, інформаційний, медичний, комунальний, залізничний фронти – усі взяли на себе відповідальність. Не тому, що наказ. А тому, що в Україні просто не могло бути інакше.

Російська армія знищила міф, у який вкладала мільярди грошей впродовж десятиліть. Вона показала: немає жодної "другої армії світу" – цей міф залишився в Бучі. А є армія катів, ґвалтівників та мародерів, яка вбиває мирних мешканців, щоб вивезти додому пральну машину чи спідню білизну.

Але разом із сепарацією (від російсько-радянської спадщини) відбулася й ініціація – зникнення комплексу меншовартості та народження суб'єктності. Суб'єктності не тільки міжнародної (коли Лавров жаліється не на "зовнішнє управління", а на те, що Київ "вимагає від партнерів зброю"), а й ментальної.

"Ми більше не шукаємо відповіді на питання про свою ідентичності у сусідів, дивлячись або на Європу, або на Росію. Ми знаємо, що ми – частина європейської демократичної родини та носії цінностей вільного світу. Але ми знаємо й те, що ми – українці. І ми лідери", написав Подоляк.

"Ми більше не мріємо про еміграцію та щасливе життя "там". Ми знаємо, що краще "тут" – не тільки морально, а й на рівні сервісу та комфорту, а наш паспорт — найкрасивіший", йдеться в дописі радника голови Офісу президента.

Подоляк заявив, що українцям більше не цікава "чиясь мрія", бо народилася своя: українська мрія. Вільна, незалежна, сильна, демократична, квітуча, заможна Україна – символ хоробрості, мужності й центр сили у європейському регіоні.

Він запевнив, що її ще треба відстояти, адже ворог ще не подоланий. Суспільство точно знає, за що воює та за що віддавали життя наші предки.

Для того, щоб українські захисники змогли перейти в інтенсивний контрнаступ потрібно дочекатися усієї зброї, що мають передати західні партнери.

Швидко отримувати зброю від країн Заходу заважає "стара консервативна система", яка не дозволяє ухвалювати такі рішення швидко, розповів Подоляк.

Зараз ви читаєте новину «Нас з Росією розділяє цивілізаційна прірва - Подоляк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути