середа, 20 січня 2016 09:10

Народний депутат Сергій Рибалка розповів, хто міг вчинити на нього замах

Народний депутат від Радикальної партії Сергій Рибалка 19 січня звернувся з запитом до керівника Національної поліції Хатії Деканоїдзе. Просить перекваліфікувати кримінальне провадження, яке відкрили за замах на нього, зі "злісного хуліганства" на "замах на життя".

 

"Я, як депутат, написав відкритого листа голові Національної поліції Хатії Деканоїдзе з вимогою вивчити ситуацію. І прошу розглянути питання про перекваліфікацію справи, оскільки воно може мати, в тому числі, і політичний підтекст", — заявив депутат.

Замах на Сергія Рибалку скоїли ввечері 14 січня. Невідомі кинули чотири півкілограмові гирі в позашляховик "Рендж Ровер". Ним з товаришем виїжджав зі спортивно-оздоровчого комплексу на вул. Старонаводницькій у Києві. Ніхто не постраждав.

"За кермом був товариш, а я читав новини на телефоні, коли почув два сильних хлопка. Перше, що прийшло в голову, — пробили колеса чи врізались у щось. Але коли підняв очі, почав побите лобове скло. Друг одразу натиснув педаль газу і ми повернулись у спорткомплекс. Викликали поліцію. Вони встановили, що з 1-2 метрів у машину запустили дві металеві гирі. Влучили у стійку та побили лобове скло. Поліцейські та співробітники СТО, які потім оглядали авто, розповіли: якби не стійка, гиря потрапила би мені в обличчя. Ще дві такі ж пролетіли мимо", — згадує депутат.

 

Сергій Рибалка став народним депутатом на позачергових виборах у 2014 році. У Верховній Раді очолює комітет з фінансів і банківської діяльності. До обрання мав власний бізнес з виробництва продуктів у Дніпропетровську. Зараз ним керує його родина. Припускає, що замах на нього організували через сімейний конфлікт, який у нього тягнеться з початку 2013 року. Колишня дружина не дозволяє йому бачитися з дочкою та брати участь у її вихованні.

"В цій ситуації переплівся вже і бізнес, і сімейний конфлікт, і політика. Але почався він з банальної історії розлучення. Після цього мені три роки не дають бачитись з донькою. Я пішов у суд добивають дозволу на її виховання. І як тільки отримав це рішення, почалися переслідування мене. Організатор цього всього — мій колишній тесть, співвласник мережі "АТБ" Геннадій Буткевич. Він така людина, яка в дитинстві напевно перечитала книжку "Хрещений батько" й себе тепер веде, як її герой. Буткевич був головою служби безпеки Єдині енергетичні системи України Павла Лазаренка (колишній прем'єр-міністр — "ГПУ"). Коли той втік, переметнувся до інших", — додає депутат.

"Наприклад, коли в дружини Віктора Януковича було день народження, корпорація "АТБ" за всій рахунок влаштувала їй банкет. Там вирішувалась моя доля і моє сім'ї. Товариш Буткевича, колишній депутат Юрій Самойленко від Партії регіонів, познайомив тестя з Сашою Януковичем. І Буткевич заявив тоді йому про мене: "треба його провчити, бо він спонсорує опозицію в Дніпропетровську". Йому дозволили і на мене завели кримінальні справи", — говорить Сергій Рибалка.

 

З 2013 року вдома у Сергія Рибаки, в офісах компаній та у його співробітників провели близько 50 обшуків.

"Нас звинувачували у зберіганні зброї, наркотиків. Пресували. Ціль була — назвати мене наркоманом, забрати бізнес і батьківські права. Бізнес вони нищили моїми ж руками. "АТБ" має борг у 110 мільйонів гривень перед моїми компаніями за поставлену продукцію. І вони цими ж грошима платили Януковичу-молодшому, голові СБУ Олександру Якименку, щоб ті нищили мій бізнес, а проти мене порушували кримінальні справи", — зазначає депутат.

Сергій Рибалка стверджує, що через корумпованість правоохоронців, проти нього і далі відкривають кримінальні провадження.

"Наприклад, Буткевич організовував інсценування замаху на себе. Намагався звинуватити в цьому мене і його сім'ю. Ніби його машину обстріляли. Я чітко розумію, що загроза моєму життю існує й далі. І остання подія — це такий дзвіночок: будь обережний, не поводься так, як поводишся, відмовся від дочки, забудь про гроші", — каже Сергій Рибалка.

Зараз через ЗМІ проводять брудну кампанію проти депутата та його діяльності. Наприклад, називали сином убитого в середині 2000-х кримінального авторитета на прізвище "Рибка".

"До смішного доходить. Коли слідчі одного разу приходили до мене, то один з них, старий опер, навіть заявив: "я твого батька справу розслідував". Хочу сказати, мій батько, Віктор Федорович Рибалка, живе у Дніпропетровську й керує своїм бізнесом. Він все життя пропрацював на заводі інженером. Зараз допомагає мені, поки я народний депутат", — пояснив Рибалка. Аби спростувати всі підозри, депутат навіть запросив 65-річного батька на прес-конференцію до Києва.

На час слідства депутат відмовився від державної охорони, яку йому пропонує поліція.

"Я не хочу мати привілеїв при розгляді справи. Якщо вона її розглядатимуть публічно та прозоро, то винні будуть знайдені і жодної загрози не виникне. Я просто хочу якісного розслідування у рамках чинного законодавства. Саме на це має розраховувати будь-який громадянин", — підсумовує він.

Зараз ви читаєте новину «Народний депутат Сергій Рибалка розповів, хто міг вчинити на нього замах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути