пʼятниця, 29 січня 2010 16:56

Нардеп від НУ-НС вважає, що Рада не визнає "борців за незалежність"

Нардеп від НУ-НС вважає, що Рада не визнає "борців за незалежність"
Народний депутат від фракції Наша Україна - Народна самооборона Юрій Ключковський прокоментував указ Президента України Віктора Ющенка про визнання певних збройних формувань учасниками боротьби за незалежність.

28 січня президент України Віктор Ющенко підписав указ про визнання воїнів Організації українських націоналістів і Української повстанської армії учасниками боротьби за незалежність України.

Президент доручив Кабінету міністрів розробити і подати у Верховну Раду законопроект, який би визначив статус учасників визвольної боротьби.

"Такий закон не міг і не може пройти у нинішній Верховній Раді, - каже Ключковський. - Усі бояться визнати, що Україна боролася за свою незалежність зі зброєю в руках. Більшість депутатів перебуває у полоні радянських стереотипів, що той, хто воював проти Радянського Союзу, був ворогом України. А це брехня!"

Він зазначає, що проблема визнання учасників національно-визвольних змагань не нова.

У січні 2008 року Віктор Ющенко подавав до парламенту проект закону "Про правовий статус учасників боротьби за незалежність України 20-90-х років ХХ століття". Головне науково-експертне управління зробило висновок, що у проекті відсутні механізм та чіткі критерії віднесення осіб до такої категорії, а окремі положення надмірно декларативні. У грудні законопроект був знятий з розгляду.

"Звичайно, цей указ можуть скасувати, - продовжує він. - Але не указом вони призначені героями і борцями за незалежність України. На відміну від багатьох теперішніх "борців" вони дійсно клали життя за Вітчизну, а не набивали кишені в боротьбі за Україну".

Наразі вищевказані учасники мають статус репресованих і реабілітованих, ветеранів війни чи прирівняних до них.

"Мова не про гроші, які їм дають, бо грошима не компенсувати того, що вони зазнали. Мова не про почесті і нагороди, а чисто про визнання правди й історії. Мене не дуже хвилює цей указ, бо для мене і моїх близьких борці за незалежність України - герої. І нашу свідомість ніякий указ чи закон не змінить", - переконаний Ключковський.

Додамо, що учасниками боротьби за незалежність також визнані члени формувань Української Центральної Ради, Української Народної Республіки, Західно-Української Народної Республіки, Української держави Гетьманату, Української військової організації, Організації народної оборони "Карпатська Січ", Української головної визвольної ради і інших військових формувань, що боролися за незалежність України.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Нардеп від НУ-НС вважає, що Рада не визнає "борців за незалежність"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути