Ексклюзиви
понеділок, 16 жовтня 2017 16:32

Накопичувальна система пенсій: з'явилися подробиці

 

Українці молодше 35 років будуть зобов'язані збирати на пенсію вже з 2019-го.

Перший рік буде стягуватися 2% зарплати, але внесок збільшуватиметься на 1% в рік, доки досягне 7%, повідомляє "Сегодня".

"Є три рівня пенсійної системи. Перший - солідарна система, туди йде наш обов'язковий єдиний соцвнесок в 22%. Другий - який введуть в 2019-м, - обов'язкова накопичувальна система. Третій - накопичувальна система, але добровільна", - нагадав виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

За його словами, обов'язковий внесок в 22% до солідарної системи залишиться, а до нього додасться ще й внесок в накопичувальну - 7%. У підсумку українці будуть платити за свою майбутню пенсію 29% від зарплати. За словами керуючого директора групи ICU Григорія Овчаренка, майбутні накопичувальні рахунки відкриють в пенсійних фондах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Марія Василівна з Броварів отримає на 2 тисячі гривень більше" - Гройсман похвалився новими пенсіями

"Згідно із законом про пенсійне держстрахування, протягом перших 2 років після запуску накопичувальної системи буде діяти держфонд. А потім учасник зможе перевести накопичення в недержавний фонд", - розповів Овчаренко.

Олег Пендзин зазначив, що накопичувальні системи добре працюють тільки там, де стабільна економіка, а тому потрібно захистити накопичені кошти від інфляції.

"Накопичені гроші не повинні знецінюватися. Необхідно продумати захист від інфляції і спосіб його примноження. Але це питання поки відкрите", - говорить він.

Овчаренко заспокоює: "У плані є пункт про розробку механізму захисту заощаджень, тобто питання ще допрацюють. До того ж є приклади країн, де гарантується збереження заощаджень і мінімальної прибутковості". Він зазначив, що накопичувальний рівень - це приватна власність, що належить учаснику, а тому вона може успадковуватися.

Українці, які працюють неофіційно і не сплачують внески до Пенсійного фонду, отримуватимуть соціальну допомогу з держбюджету замість пенсії.

Зараз ви читаєте новину «Накопичувальна система пенсій: з'явилися подробиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути