четвер, 28 листопада 2013 14:33

Нахабство Януковича приведе нас в ЄС - політолог

Нахабство Януковича приведе нас в ЄС - політолог
Політолог Михайло Басараб фото: газета "День"

Нинішні вибрики Януковича з європейською асоціацією в перспективі найближчого десятиліття можуть закінчитися несподіваною радістю – вступом України до Європейського Союзу.

Він настільки кепсько розізлив нас, європейських та американських політиків, що довга і беззмістовна євроінтеграційна епопея України може набрати дуже виразних форм. Вирішуючи свої шкурні питання, Янукович дуже несподівано надав цій снодійній темі неабиякого заряду. Вона сколихнула байдужу громадськість, вона подарувала надію здавалося б патологічно зневіреним людям, вона завела кращу частину нації.

Суспільний резонанс не вщухатиме не зважаючи на результати Вільнюського саміту. Не матиме значення, коли і як згорнеться Євромайдан. Тема європейської інтеграції почала жити в наших головах самостійним активним життям.

Не підписавши угоду у Литві, Янукович поставить перед своїми опонентами, в особі західних політиків та нас із вами, новий горизонт цілей. Нас уже, мабуть, не цікавитиме асоціація. Вже найближчим часом ми цілком конкретно заговоримо про повноцінне членство в Європейському Союзі. Це будуть не мрії, а конкретні плани. Цими днями західні політики втратили союзника в особі Януковича, але знайшли потужного партнера в особі доброї половини українців.

Саме тема членства в ЄС стане головним аргументом основного опонента Януковича на виборах 2015 року. Саме на цій меті будуватиметься передвиборча риторика тріумфатора в наступних президентських перегонах.

Однак: мріяти добре, але недостатньо. Окрім елементів політичної боротьби й засобів економічного впливу, європейська спільнота та українська громадськість повинні перейти до інтенсивного осучаснення свідомості українців. Засобами soft power (м'якої сили) з боку ЄС та США мали б стати:

  • максимальне спрощення візового режиму для українців;
  • освітні програми для тіснішого спілкування між молоддю Європи та України;
  • додаткові можливості для українських дітей навчатися в західних вишах;
  • впровадження програм з інтенсивного і якісного вивчення українцями англійської та інших мов Європейського Союзу.

Зі свого боку, маємо плекати європейські стандарти поведінки у собі. Адже інколи цього так бракує у кожному з нас.

Суспільство вільних і розумних людей змете будь-який режим. Саме такі люди будуть здатні у найближчі терміни добитися найвищих цілей.

Зараз ви читаєте новину «Нахабство Януковича приведе нас в ЄС - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

163

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути