понеділок, 09 грудня 2019 23:10

Нафтогаз України - росіянам: "Арбітражі треба виконувати"

Нафтогаз України - росіянам: "Арбітражі треба виконувати"
Нафтогаз виграв позови проти Газпрому у Стокгольмському арбітражі. За його рішенням російська сторона винна $3 млрд за недопостачання газу для транзиту. Фото: УНІАН

Нафтогаз України домовився з російським Газпромом "продовжувати домовлятися". Водночас росіяни мають виконати рішення Стокгольмского арбітражу.

Про це у понеділок ввечері у Парижі заявив журналістам голова української компанії Юрій Вітренко.

"Про домовленості будуть казати президенти. З нашого боку ми просто викладали позиції сторін і на рівні господарюючих суб'єктів ми домовилися продовжувати домовлятися", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Газпром може запропонувати знижку навіть більшу за 25 відсотків, але це - пастка" - Гончар

На запитання "Ви стали ближчими до нового газового контракту?" Вітренко відповів:

"Це питання дуже суб'єктивне. Я не можу однозначно сказати. Подивимося.

Ми подивимося, коли продовжаться двосторонні з одного боку переговори. З іншого боку - тристоронній формат з Єврокомісією, куди ми маємо повернутися. І тільки після цього буде зрозуміло: буде угода чи не буде".

"Ми нічого не обнуляємо (по судах. - Gazeta.ua). Навпаки, аргументовано пояснили, чому наша позиція, зокрема щодо необхідності виконання арбітражів, є законною. Рішення арбітражів є остаточним і обов'язковим для виконання", - сказав керівник Нафтогазу.

"Господарюючі суб'єкти - Нафтогаз і Газпром - мають укласти певні контракти. Те ж саме має стосується контрактів між Газпромом і оператором української газотранспортної системи. Але це ще предмет переговорів", - додав Вітренко.

Нинішній контракт між Газпромом і Нафтогазом на транзит газу через Україну діє до 31 грудня 2019 року.

Газпром хоче списали борг за рішенням Стокгольмського арбітражу на майже $3 млрд на користь Нафтогазу. Україна не згодна на останню умову.

Ще $12 млрд позову українська компанія виставила перед росіянами щодо перегляду тарифу на транзит. Плюс - штраф на близько $7 млрд. Загалом претензій до Росії на $22 млрд.

Зараз ви читаєте новину «Нафтогаз України - росіянам: "Арбітражі треба виконувати"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути