понеділок, 22 березня 2021 12:24

Надію Савченко засудили до 22 років тюрми
5

Донецький суд Ростовської області РФ засудив Надію Савченко до 22 років ув'язнення.
Фото: Reuters
25 травня 2016-го Надія повернулася в Україну.
Надія Савченко була обрана народним депутатом від “Батьківщини”.
Петро Порошенко нагородив Савченко званням "Герой України".
На позачергових парламентських виборах у липні 2019-го Савченко набрала 8 голосів. До Ради вона не пройшла.

5 років тому, 22 березня 2016-го, Донецький суд Ростовської області РФ засудив українську льотчицю Надію Савченко. Їй дали 22 роки ув'язнення й штраф 30 тис. російських рублів за нібито незаконний перетин кордону Росії й загибель журналістів.

У полоні українка провела 707 днів. З них 83 голодувала.

Савченко обміняли на засуджених російських військових Олександра Александрова та Євгена Єрофеєва. 25 травня 2016-го Надія прилетіла в Україну.
"Я хочу попросити вибачення у всіх матерів, чиї діти не повернулися. Я хочу вам сказати, так я не поверну мертвих, але я завжди готова покласти життя і не раз на полі бою за Україну", - сказала в аеропорту.

Там її зустрічала лідерка "Батьківщини" Юлія Тимошенко. Щоб звільнити льотчицю з полону, партія взяла її у свій виборчий список до Верховної Ради у 2014 році першим номером. ВР делегувала депутатку у Парламентську асамблею Ради Європи. Президент Петро Порошенко нагородив полонянку званням "Герой України".

За два роки, у грудні 2016-го, "Батьківщина" виключила Савченко зі своєї фракції. Пояснили, що їхні принципи та політичні переконання не співпадають. У квітні наступного року вона стала головою партії "Громадська платформа Надії Савченко".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Шабаш відьом" - Надію Савченко підловили в компанії соратниць Януковича

8 березня 2018-го правоохоронці затримали керівника Центру звільнення полонених "Офіцерський корпус" Володимира Рубана. В його автомобілі знайшли багато зброї. Нібито готував теракт в Києві разом із Надією Савченко. 22 березня, після зняття недоторканності, Надію затримали. За словами Юрія Луценка, СБУ мало незаперечні докази участі депутатки в підготовці теракту. "Військовий переворот – це абсолютно очікувана і правильна подія", - сказала вона. Після цієї заяви Верховна рада виключила її зі складу комітету національної безпеки та оборони.

На наступний день, 23 березня 2018-го, Шевченківський районний суд Києва взяв Савченко під варту. Вона знову оголосила безстрокове голодування.

На волю Надія вийшла 16 квітня 2019-го. У неї та Рубана закінчився термін арешту. В СІЗО вони провели 13 місяців. Продовжити запобіжний захід суд не зміг.
На позачергових виборах у липні 2019-го Савченко балотувалася в окрузі №51 на Донеччині. Там за неї проголосувало 8 виборців. До ВР вона не пройшла. "Тепер я більше нікому нічого не винна, і це прекрасне відчуття", - написала у Facebook.

Зараз триває збір підписів під петицією щодо позбавлення звання Герой України Надії Савченко.

З 10 вересня 2019 року Надія Савченко безробітна, про це вона оголосила на сторінці у Facebook.

Колишня нардепка була активною гостею на заблокованому зараз телеканалі ZIK, який пов'язують із депутатом від ОПЗЖ і кумом Володимира Путіна Віктором Медведчуком.

Зараз ви читаєте новину «Надію Савченко засудили до 22 років тюрми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути