пʼятниця, 11 вересня 2009 10:54

Нацбанк надрукує 10 млрд гривень на фінансування Євро-2012

Нацбанк надрукує 10 млрд гривень на фінансування Євро-2012

Прибуток Нацбанку цього року складе всього 600 мільйонів гривень, повідомила вчора рада НБУ.

Таким чином потрібні для перераховані до держбюджету 9,8 мільярда гривень на фінансування підготовки до чемпіонату Євро-2012 будуть емісійними, пише "Комерсант-Україна".

"На 1 вересня різниця між доходами і витратами НБУ склала 672 мільйони гривень. Враховуючи високі ризики в IV кварталі через кризу, ми схвалили прогноз перевищення доходів над витратами НБУ - близько 600 мільйонів гривень цього року, - заявив вчора глава ради Нацбанку Петро Порошенко. - Скорочення відбулося через необхідність резервування коштів під кредити, взяті урядом в 1993-1996 роках на суму 1,1 мільярда доларів".

За словами Порошенка, НБУ сформував 60% резервів під дані позики, але найближчим часом ця заборгованість може бути оформлена цінними паперами, після чого необхідність в резервуванні відпаде. Прогнозований прибуток центробанку в 2010 році - 4 мільярди гривень.

Раніше глава НБУ Володимир Стельмах говорив, що по кредиту Кабміну на 7,9 мільярда гривень сформовані резерви в 4,2 мільярда гривень. Крім того, НБУ пролонгував на строк до п"яти років ряд кредитів рефінансування, а ряд банків не заплатили йому 1,7 мільярда гривень. Стельмах спрогнозував прибуток у 800 мільйонів гривень.
Затверджені цифри означають, що НБУ не зможе виконати ветований президентом закон, який зобов"язує центробанк перерахувати цього року авансовими платежами до держбюджету 9,8 мільярда гривень свого прибутку на фінансування Євро-2012. Емісія такого великого об"єму коштів загрожує інфляцією і девальвацією гривні.

"10 мільярдів гривень начебто і невелика сума. Але в умовах високої волатильності (схильність до різких коливань - ред.) ринку будь-які гроші будуть переведені в іноземну валюту і понизять вартість гривни, - говорить начальник відділу аналізу фінансових ринків ІНГ Банк Україна Олександр Печеріцин.- Крім того, будь-яка емісія породжує інфляцію".

Коммерсантъ-Украина

Зараз ви читаєте новину «Нацбанк надрукує 10 млрд гривень на фінансування Євро-2012». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути