четвер, 15 серпня 2019 16:48

НАБУ показало "схему поборів" Гримчака

Заступника міністра Юрія Гримчака та його "помічника" підозрюють у вимаганні хабарів від кількох фірм за різні "послуги".

Національне антикорупційне бюро оприлюднило дві схеми у першому епізоді, пише "Українська правда"

Гримчак разом із "помічником" Ігорем Овдієнком нібито обіцяли допомогти фірмі отримати дозвіл на будівельні роботи у Києві. За це фірма мала заплатити $450 тис., а чиновник і його соратник нібито обіцяли вплинути на Міністерства культури та юстиції, Київську міську державну адміністрацію та Український державний інститут культурної спадщини.

Слідство не називає назву фірми. Однак раніше дружина Гримчака оприлюднила рішення суду, який дозволив обшукати житло чиновника. У цьому рішенні згадується потрібна для слідства інформація.

Йдеться про документи щодо будівництва кафе за адресою Набережне шосе, 25, і про і підприємства: "Зелений гай" і "Катран-К".

Ділянку за такою адресою ще у 90-х Київрада передала в оренду "Зеленому гаю" на 25 років для будівництва кафе.

Крім того, ділянку за цією ж адресою, але іншої площі, 2007-го здали в оренду "Катран-К". Ця фірма володіє там ринком "Рибалка". У ЗМІ також містяться повідомлення від 2008-го про те, що замість цього ринку планується зводити офісно-торговельні будівлі.

У грудні 2018-го "Катран-К" подавало до Міністерства культури документи для погодження історико-містобудівного обґрунтування. Однак Мінкульт відмовив фірмі.

Підприємство належить 5 київським і 2 донецьким бізнесменам.

 

Епізод 2. Друга частина справи стосується нібито впливу на Верховий суд. Гримчаку і його "помічнику" нібито мали заплатити $80 тис., а вони натомість допомогти фірмі через суд стягнути борг із іншого підприємства.

Слідство не каже, про який бізнес йдеться. Однак у документах, опублікованих дружиною Гримчака, вказане юридичне бюро "ЮрЖитло" та зазначені судові справи про повернення боргу, в яких брало участь це бюро.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Справа Гримчака: Адвокат каже, що хабар був блискучим сувеніром

Юрія Гримчака та його помічника викрили на хабарі у понад $1,1 млн. Обоє нібито вимагали від підприємця гроші за вплив на суди та чиновників Мінкультури для прийняття потрібних рішень.

Зараз ви читаєте новину «НАБУ показало "схему поборів" Гримчака». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути