середа, 26 листопада 2008 12:38

На заході розуміють, що Росія тисне на Україну "улюбленим інструментом"

Росія намагається укріпити свою роль як світова потуга за рахунок України, переконуючи Європу, що Київ все ще залежить від Росії.

Так вважає американське аналітичне видання "Стратфор", повідомляє в прес-огляді Радіо "Свобода".

"Росія знає, що має дуже мало часу для розігрування енергетичної карти", - зазначає "Стратфор".

Тому, на думку аналітиків із цього видання, відразу після війни в Грузії Москва поспішає, щоб довести світові, що вона "реальний і агресивний гравець на світовій арені".

"І нині Росія намагається укріпити свою роль, як світова потуга, саме стосовно ключової для неї держави – України, та нагадати Європі, що Київ все ще залежить від Росії", - пише американська газета.

"Стратфор" також вважає, що "енергетична політика" Москви проявляє себе нині найбільш рельєфно саме в Україні, хоча Кремль довів це і в Литві, і в Чехії.

Цією політикою, зокрема газовим тиском на Київ, як пише видання, Росія хоче не лише довести європейцям нібито неспроможність України забезпечувати транзитне постачання енергії до Європи, але й "намагається, одним із улюблених її інструментів (енергією), ще раз формувати внутрішню політичну сцену в Києві, бо енергетичний тиск вражає українську державу матеріально, економічно, політично і соціально".

"Стратфор" також вважає, що посилення тиску Москви на Київ і постійне нагадування Заходу про свій вплив на Київ переслідує ще одну мету: заблокувати вступ України до НАТО, що буде розглядатися на саміті Альянсу 2-3 грудня цього року.

У свою чергу, австрійська "Ді Прессе" вважає, що в нерівній "енергетичній суперечці" з Росією українській владі навряд чи вдасться переконати Кремль в адекватності пропозицій, які б "компенсували" газовий борг України.

Газета зазначає, що, окрім "газової суперечки" конфронтація між Москвою і Києвом відбувається через інші "численні двосторонні конфлікти", зокрема й відмову президента Росії Дмитра Медведєва прибути до Києва для вшанування пам"яті жертв Голодомору під час відзначення 75-х роковин цієї трагедії.

Зараз ви читаєте новину «На заході розуміють, що Росія тисне на Україну "улюбленим інструментом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути