середа, 11 червня 2008 17:31

На саміті США-ЄС Росії нагадали, що Україна і Грузія стануть членами НАТО

Лідери США і ЄС закликали Росію дотримуватися суверенітету і не порушувати територіальну цілісність Грузії, а також відзначили посланий державами НАТО "ясний сигнал" Грузії і Україні про те, що ці країни стануть членами Альянсу.

Про це мовиться у спільній заяві за підсумками двостороннього саміту США-ЄС, передає УНІАН.

"Ми підтверджуємо прихильність суверенітету і територіальної цілісності Грузії в її міжнародно визнаних межах", наголошується в документі.

США і ЄС вітають мирні ініціативи президента Грузії Михайла Саакашвілі щодо Абхазії, а також нещодавні прямі переговори між сторонами, і сподіваютсья, що вони "сприятимуть мирному вирішенню конфлікту (грузино-абхазського)", і заявивляють про готовність сприяти цьому зі свого боку.

Відзначивши тривалі зусилля України, Грузії і Молдови у їхніх прагненнях "відповідати європейським стандартам", лідери США і ЄС в своїй декларації підкреслили свою готовність "допомогти цим країнам щонайшвидше досягнути їхніх цілей у сфері реформ".

"Ми відзначаємо, що лідери НАТО послали ясний сигнал в Бухаресті про те, що Грузія і Україна стануть членами НАТО", - підкреслюється в документі, повний текст якого поширений прес-службою Білого дому.

У документі підкреслюється також намір США і ЄС забезпечити альтернативні постачання енергії для Європи, а також допомогти Україні в модернізації її трубопроводів.

Саміт лідерів США та ЄС завершився у вівторок в Брдо і в нім взяв участь президент США Джордж Буш.

Як відомо, Україна і Грузія поставили перед собою стратегічну мету - інтегруватися до Північноатлантичного альянсу, проте на саміті в Бухаресті, що пройшов 2-4 квітня їх не включили до Плану дій з членства в НАТО, відклавши ухвалення рішення до грудня цього року, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «На саміті США-ЄС Росії нагадали, що Україна і Грузія стануть членами НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути