пʼятниця, 31 січня 2014 17:28

На дострокових виборах виграє Янукович, Україні загрожує громадянська війна - Валенса

На дострокових виборах виграє Янукович, Україні загрожує громадянська війна - Валенса
Лех Валенса - про ситуацію в Україні. Фото: telegraph.co.uk

В Україні необхідно якомога швидше провести нові вибори, інакше країна може скотитися до громадянської війни.

Про це заявив колишній президент Польщі, засновник "Солідарності", лауреат Нобелівської премії Лех Валенса в інтерв'ю італійському виданню La Repubblica.

"Українці близькі до громадянської війни. Якщо не організувати вибори, якщо знову проллється кров, вони будуть боротися все більш жорсткими методами: президент проти демонстрантів, демонстранти проти президента. Тому слід поставити завдання по досягненню угоди між сторонами, і як можна швидше", - сказав Валенса.

Він виступає за діалог, відкритий для всіх зацікавлених сторін.

"Дивлячись на Україну, ми повинні пам'ятати, що президент був обраний демократичним шляхом. Вибори були демократичними, і президента не можна змінювати на площі. Площа може висловити невдоволення, може кричати, але врешті-решт вона повинна висловити свою позицію демократичним шляхом. Іншими словами, необхідні референдум і вибори", - підкреслив Валенса.

Він також рекомендував провести референдум.

"Якщо у них (опозиції і уряду) є сумніви, кращим способом може стати референдум. Якби я був президентом, то організував би референдум і дострокові вибори. Я переконаний, що перемогу би отримав нинішній президент", - заявив Валенса.

За його словами, нинішня ситуація в Україні - не тільки провал ЄС, а фіаско всього людства.

"Європа не має ідей, як діяти у відношенні України. Якщо всередині ЄС ми не знаємо, до яких цілей в питанні інтеграції слід просуватися, то як ми можемо визначитися з політикою щодо сусідніх країн?"- задає риторичне питання Валенса.

Засновник "Солідарності" дав оцінку ролі президента Росії Володимира Путіна.

"Він реагує на події, свідком яких він є, і діє у відповідності з інтересами своєї держави. Якщо б він був зацікавлений у розвитку України, він прийняв би спроби, спрямовані на досягнення змін. Але поки він дивиться через призму власних національних інтересів", - зазначив Валенса.

Зараз ви читаєте новину «На дострокових виборах виграє Янукович, Україні загрожує громадянська війна - Валенса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути