Ексклюзиви
четвер, 19 лютого 2015 12:20

На Донбасі мають бути миротворці НАТО — політолог

На Донбасі мають бути миротворці НАТО — політолог
reuters.com

Ведення миротворців на Донбас заморозить конфлікт на роки.

Про це у коментарі Gazeta.ua розповів політолог Петро Олещук, коментуючи рішення України попросити в ООН направити миротворців.

"Ставлюсь до цієї ідеї скептично. Росія заблокує рішення про ведення миротворців. Має право вето. Оскільки Росія — постійний член Ради безпеки ООН, яка вирішуватиме чи вводити миротворців. Росія заблокує будь-яке не вигідне їй рішення. Постійний представник Росії при ООН Віталій Чуркін вже рішуче відкинув ідею миротворців. Заявив, що це порушення мінських домовленостей. Мовляв, достатньо народної міліції та ОБСЄ. Росія виступає проти, бо присутність миротворців одразу продемонструє світові реальну участь Росії у війні", — розповів політолог.

Він зазначив, що Росія погодиться очолити миротворчий рух.

"Єдиний прийнятний для Росії варіант — вона сама очолить цей миротворчий рух. Для них це один з варіантів легалізувати свої війська. Таке рішення нічого Україні не дасть. Навпаки, нашкодить. Будь-яка участь Росії в миротворчих операціях стане серйозним ударом по Україні. Тоді російські війська за день змінять свої шоломи на блакитні", — підкреслив Олещук.

Експерт зазначив, що ведення миротворців призведе до замороження конфлікту.

"Тому що обидві сторони не зможуть проводити наступальних дій. За умови, що миротворці діятимуть ефективно. Якщо ні, то вони там довгий час не протримаються. Введення миротворців означатиме заморозку конфліктів на роки, якщо не на десятиліття. Ми втратимо юрисдикцію над частиною території. Це негатив для України. З іншого боку, в нинішній ситуації, Україні потрібен мир. Зокрема, щоб вирішувати свої внутрішні проблеми. Проте ефективний мир можливий лише, або військовою перемогою, або в результаті заморозки конфлікту. Тому замороження конфлікту заради досягнення миру — це не найгірший варіант в цій ситуації".

Він додав, що Росія не зацікавлена в заморожені конфлікту: "Вона зацікавлена в ескалації, анексії, агресії".

Експерт зазначив, що реальні миротворчі сили на Донбасі мають бути під егідою НАТО.

"Це підвищило б шанси, що в Україні справді міг би наступити мир. В ініціативу під егідою ООН не вірю. Україна може звернутись до інших структур миротворчих контингентів, якщо не одержить адекватної відповіді з боку ООН. Але чи готові ці структури до таких рішень — це питання", — розповів Олещук.

Зараз ви читаєте новину «На Донбасі мають бути миротворці НАТО — політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути