вівторок, 30 жовтня 2012 15:26

На Черкащині результати виборів свідчать про кадровий провал в ПР — "Опора"
7

Фото: Фото: Gazeta.ua

Черкаська організація громадської мережі "Опора" дала першу оцінку результатам виборів до парламенту.

"Застосування адмінресурсу вплинуло на хід кампанії і її результати: кандидатам від опозиційних сил перешкоджали вести агітацію, не давали організовувати зустрічі з виборцями, відмовляли у приміщеннях, відмовляти у доступі до ЗМІ", - зазначив керівник аналітичного відділу Черкаського обласного осередку Громадянської мережі "Опора" Сергій Варич.

Фактор, який найбільше вплинув на кінцевий результат — це підкуп виборців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пилипишину рахують голоси, віддані за його технічних кандидатів — ВО "Свобода"

"Законодавці не передбачили якоїсь реакції на такий спосіб ведення агітації. Ми стали свідками еволюції технології підкупу виборців, яка фактично досягла свого апогею в останній місяць, коли ледь не відкрито роздавали кошти на кожному куті. Найбільш негативний наслідок, що ця технологія таки спрацювала, - зауважив Варич. - Реальність така: можна 5 років не з'являтися на окрузі, працювати, заробляти кошти, за місяць до виборів з'явитися у місті, почати роздавати ці кошти і з великим запасом виграти вибори. Наслідки серйозні: я передбачаю, що наступні парламентські вибори можуть бути зведені до мажоритарної основи, оскільки влада бачить, що ця технологія дає досить серйозні результати. Відбулося повне нівелювання системи політичної відповідальності. У суспільно активних громадян не має можливості зробити якісь зміни".

Серед чорних технологій — голосуванн "на дому". "На багатьох дільницях було зафіксовано чималу кількість людей, які написали заяви, що хочуть голосувати на дому — близько 10 %. Коли за 1 день нібито захворює 10 % мешканців населеного пункту — це є ознака епідемії і санепідемстанція мала би вже вжити заходів", - розповів Варич.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Домовлятися з Кличком будемо після оголошення результатів виборів - Тягнибок

"Далеко не всі заяви містили довідки, багато заяв було написано однією рукою, однотипні довідки. У м. Балаклея на одній з дільниць група, яка організовувала голосування на дому, за годину об'їхала 60 людей, які проголосували. Математично на кожну людину вони витратили одну хвилину, а це фізично не можливо. Коли підраховувалися голоси із цих скриньок, там була переважна більшість голосів за партію регіонів і за провладних кандидатів по мажоритарному округу. Тобто треба розуміти, що в значній кількості сільських населених пунктів відсоток голосів був штучно доданий шляхом підкупу або голосування під певним примусом. Якщо говорити про достатньо високий відсоток ПР, то треба враховувати, що в сільській місцевості 10 % були здобуті завдяки таким технологіям", - додав він.

Опозиційні партії виявилися менш готовими організаційно до протидії цим технологіям й не змогли організувати якісного спостереження за цим процесом. Найбільше порушень зафіксували по округах № 200 та № 198.

"У великій кількості були присутні жителі інших областей. В основному — це були люди кремезної статури. Вони долучалися до роботи на дільницях в останній час голосування. Реєструвалися спостерігачами-журналістами, чим викликали велике занепокоєння у членів ДВК. В Умані такі молоді люди об'єдналися у 4-5 осіб й гуляли центром, - розповіла представниця громадської мережі "Опора" Марина Макуха. - В основному таких людей привозили на машинах з Донецькими, Луганськими й Житомирськими номерами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На тлі того, що заявило ОБСЄ, для опозиції постав серйозний виклик — експерт

Системні порушення пов'язані з бюлетенями. У 195 окрузі не вистачало бюлетенів і людям видавали лише по одному бюлетені. У 200 окрузі більше години виборці голосували за кандидата, який вибув. Одна дільниця повністю забула проставити штамп, що "Собор" вибув і люди протягом усього дня голосували з таким бюлетенем".

На думку Варича, вибори показали неякісну роботу регіоналів: "Результати виборів свідчать, що є певний кадровий провал в Партії регіонів. Обласна організація за 2 роки відколи нею керує Сергій Тулуб не спромоглася нашкребти місцевих авторитетних людей для того, щоб вони висунулися і мали реальні шанси на перемогу. З точки зору партійного будівництва Партії регіонів треба зробити певні висновки щодо якості своєї партійної роботи. Для того, щоб здобути перемогу, обласній організації треба було залучати варягів з сумнівним минулим або самовисуванців, які вдало мімікрували під незалежних кандидатів".


Зараз ви читаєте новину «На Черкащині результати виборів свідчать про кадровий провал в ПР — "Опора"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути